2019. január 21. hétfőÁgnes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetemi rangsor: megint a BBTE a legjobb romániai egyetem

2015. december 14. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 97. helyet foglalja el abban a 200 felsőoktatási intézményt listázó rangsorban, amely az úgynevezett BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) és a feltörekvő gazdaságok országainak egyetemeit rangsorolja. Nemzetközi szinten a BBTE a 97. helyen az athéni Nemzeti Műszaki Egyetemmel osztozik, előtte egy-egy kínai és indiai egyetem végzett (mindkettő a 95. helyen), míg utána egy orosz, illetve tajvani felsőoktatási intézmény következik (mindkettő a 99. helyen).

A The Times Higher Education World University Rankings szakportál által összeállított listán a romániai egyetemek közül a BBTE áll a legelőkelőbb helyen, a Bukaresti Egyetem a 146., a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem pedig a 150. helyet foglalja el. A BBTE elsősorban azért előzi meg a hazai egyetemeket, mert lényegesen több helyen hivatkoznak rá tudományos munkákban, (az adatokat az Elsevier, a világ legnagyobb tudományos adatbázisának szolgáltatója alapján állították össze).

A The Times Higher Education World University Rankings 13 mutató figyelembevételével állította össze a rangsort: az oktatás minőségét (oktatási környezet), a tudományos kutatások során elért eredményeket (kötetek, bevételek és előmenetelek), ezek hivatkozásának gyakoriságát (a kutatás hatékonysága), a nemzetköziséget (oktatók, hallgatók és kutatók), valamint az iparból származó bevételeket (tudástranszfer) is mérik.

A 200-as listát a kínai Pekingi Egyetem vezeti. A magyarországi egyetemek közül a legelőkelőbb helyet, a 64.-et a budapesti Semmelweis Egyetem foglalja el, míg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 112. helyen szerepel a rangsorban.

(BBTE közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS