2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vizsgálatot indított a DNA az elítéltek által írt tudományos művek ügyében

2016. január 12. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Hivatalból indított bűnvádi eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az elítéltek által írt tudományos művek ügyében, amelyek 30 nappal rövidítették meg a rájuk kiszabott börtönbüntetést.

A DNA közleménye szerint alapos a gyanú, hogy ezeknek a dolgozatoknak a megírásakor, a kiadáskor és az ezekért járó enyhítések megállapításakor visszaélések történtek. A DNA vizsgálata így kiterjed az ajánlást kiállító egyetemi tanárokra, a műveket megjelentető kiadókra és az enyhítéseket jóváhagyó hivatalnokokra is. A DNA szerint ugyanis több személy összehangoltan működött közre annak érdekében, hogy fenntartsák azt a látszatot, hogy teljesülnek az elítéltek hamarabbi szabadulásához szükséges feltételek. A Börtönök Országos Igazgatósága által szolgáltatott információk és a nyilvánosságra került adatok szerint ezek a feltételek a valóságban nem voltak teljesítve, ezért indítja a vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség.

A közlemény szerint van olyan jogerősen elítélt fogvatartott, akinek 300 nappal csökkent a börtönbüntetésének az ideje azáltal, hogy kihasználta a hatályban lévő jogszabályt, amelynek értelmében minden megírt tudományos mű vagy találmány harminc nappal csökkenti a börtönbüntetés mértékét.

A DNA szerint több egyetemi tanár csak formális ajánlást adott az elítélteknek, kizárólag cím szerint véleményezve a szakdolgozatok tudományos értékét és anélkül, hogy információjuk lett volna a dolgozatot elkészítő témával kapcsolatos meglátásairól. Ezek az ajánlások általánosságokat tartalmaztak, és sokszor ugyanabban a formában írták meg őket.

A jegyzőkönyv kitér arra is, hogy voltak esetek, amikor az elítéltek helyett mások írták meg a könyveket, hiszen egyes művekben olyan könyvészet is szerepel, amelyhez sem online, sem pedig a börtön könyvtárában nem férhetett hozzá az elítélt. Szintén beszédes, hogy hogyan tudott valaki 12 óra alatt egy 180 oldalas, vagy 6 óra és 40 perc alatt egy 212 oldalas dolgozatot megírni.

A DNA közleménye kitér arra is, hogy egyes esetekben a kiadók anélkül jelentették meg ezeket a könyveket, hogy ellenőrizték volna azok tudományos értékét. A kiadók legtöbbször kis példányszámban adták ki ezeket a könyveket, amelyek nincsenek kereskedelmi forgalomban.

A DNA szerint a Börtönök Országos Igazgatóságának a tisztségviselői mindenféle cenzúra és utánajárás nélkül adták meg az enyhítéseket. A DNA szerint létezik olyan eset is, amikor egy elítélt egyszerre négy tudományos dolgozatot írt a táblázatok szerint.

A DNA valóságos jelenségről beszél, hiszen decemberben csak a rahovai büntetésvégrehajtó intézetben 46 tudományos munka megírása volt folyamatban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS