2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boc úr! Schengen kéne, nem sovinizmus - óriástáblán üzentek Kolozsvár polgármesterének

2016. január 25. 19:52, utolsó frissítés: 20:02

“Mr. Boc! My company needs Schengen, not chauvinism!” feliratú pannót tetetett ki Kolozsvár határában Landman Gábor holland állampolgárságú, erdélyi üzletember, megelégelve azt, ahogyan Kolozsváron a külföldi befektetőkkel bánnak, és amiért Emil Boc polgármester nem tetette ki a többnyelvű helységnévtáblát a város határában. A pannón egy kép is szerepel, amelyen a helyes városfelirat van a város román, magyar és német nevével: Cluj-Napoca, Kolozsvár és Klausenburg.

"A többnyelvű táblák jelképezik mindazt, ami Európát és Schengent jelenti. Az európai identitás szimbólumai. Ez az ok, amiért kitaláltam a pannó üzenetét. Ha Boc úr képes megtenni bármit, hogy ne kelljen kitennie egy kétnyelvű táblát, arra kérem, ugyanezt az erőfeszítést tegye meg Románia schengeni csatlakozásáért is. A cégemnek Schengenre, nem sovinizmusra van szüksége" - szögezte le Landman a Ziarul de Clujnak.Landman cége honlapján nyílt levelet is közzétett a polgármesterhez:

Tisztelt Boc úr,

Hét éve vagyok vállalkozó Erdélyben, viszont egyre több kétségem van afelõl, hogy érdemes itt vállalkozni. Megmondom, miért:

1. Nincs Autópálya: még mindig nincs autópálya, ami Kolozsvárt összekötné Európával!

2. Románia nem schengeni tagállam : ezt a kérdést 2011 óta évrõl évre halogatják a korrupció és az átláthatóság teljes hiánya miatt. Vállalkozóként és befektetõként vállalhatatlanul magasak emiatt a rejtett költségek.

3. Nincs Igazi Európai állampolgárság: vállalkozóként a tényleges európai testvériségi szellem teljes hiányát tapasztalom, ugyanis a romániai gyakorlatban az európai állampolgárok másodrangúak. Emellett Hollandiában is folyamatosan szkepticizmussal kell szembesülnöm Románia tényleges európai uniós tagságát illetõen, ugyanis csak ebben az országban évente 5800 romániai állampolgárt tartóztatnak le lopásért, zsebtolvajlásért vagy idõs holland állampolgárok erõszakos kirablásáért.

4. 2007 óta még mindig nincs Európai vásárlóerõ:

nyolcévnyi EU-tagság után a romániai minimálbér még mindig csak 237 euró, ezzel szemben Nyugat- Európában 1500 euró körül mozog!

5. 2014 óta még mindig nem tapasztalom az alapvetõ európai értékek tiszteletben tartását, alkalmazását:

A hivatalos többnyelvû városnévtábla az európai identitás alapvetõ szimbóluma és a romániai törvények szerint is kötelezõ. A 2014/4800. számú bírósági végzés jogi érvelését sosem cáfolta egy romániai bíróság sem. Egy õshonos nyelvi közösség nyelvi jogainak megtagadása precedens nélküli az Európai Unióban, azon belül is a Schengen-zónában. Megdöbbentett, amikor számomra nemrég világossá vált, hogy Ön minden hatalmában álló eszközzel arra törekedett, hogy ezek a többnyelvû, „Cluj-Napoca – Kolozsvár – Klausenburg” feliratú helységnévtáblák ne legyenek kihelyezve. Meggyõzõdésem, hogy ez a típusú attitûd magyarázza azt is, hogy az európai integráció három alapfeltétele sem teljesül.

Boc úr, megkérem, hogy engedélyezze az Európai Nyelvi Jogok Alapítvány Amszterdam (Foundation European Language Rights Amsterdam) számára, hogy kihelyezzék ezeket a táblákat, ily módon megfelelve az alapvetõ európai ératékeknek. Ha továbbra sem áll szándékában kihelyeztetni ezeket a táblákat, akkor arra kérem, hogy hasonlóan sok energiát fektessen az elsõ négy pont véghezvitelébe, mint amennyit az ötödik pont akadályozásába fektetett. Kérem, értesítsen, amikor az 1–4-es pontok megvalósulnak.

Tisztelettel,

Drs. Landman Gábor

igazgató – Landman Consulting Services
európai állampolgár és vállalkozó

Ui.: Rendkívül frusztrálónak találom a roman nemzetiségû állampolgárok nacionalista és xenofób megjelenítését az ön részérõl, hogy olyannyira intoleránsnak feltételezi õket, hogy képtelenek lennének eltûrni az európai identitás, az európaiság ezen szimbólumát, a többnyelvû helységnévtáblát. Azt hiszem, ez rendkívül igazságtalan velük szemben.


(ziar de cluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS