2018. május 26. szombatFülöp, Evelin
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisebbségi nyelvhasználatot veszélyeztető törvénykezdeményezést utasított el a szenátus

2016. március 02. 17:47, utolsó frissítés: 18:04

Visszautasította a szenátus március 1-jén, kedden azt a törvénykezdeményezést, amely azt tette volna kötelezővé, hogy a Románia területén működő magyar nyelvű – országos vagy regionális – televíziók csak román feliratozás mellett sugározhatták volna műsoraikat - közölte az RMDSZ. A törvénytervezet kezdeményezője azt nehezményezte, hogy román feliratozás hiányában ezen műsorok tartalmai nem monitorizálhatók hatékonyan az állami szervek által.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője plénumi felszólalásában hangsúlyozta: meglátása szerint a törvénykezdeményezés nem a román nyelv védelmét szolgálja, hanem a kisebbségi nyelvhasználatot próbálja ellehetetleníteni.

„A kezdeményezés olyan kisebbségi jogok eltörlését célozza meg, amelyeket a román törvénykezés biztosít a nemzeti kisebbségek számára. Ezek a jogfosztási kísérletek elfogadhatatlanok, és határozottan szembemennek azokkal a nemzetközi kisebbségvédelmi keretegyezményekkel, amelyeket Románia ratifikált” – hangsúlyozta a parlament felsőházi plénumában Tánczos. Hozzátette, meggyőződése, hogy a társadalmi sokszínűség, a multikulturalitás Romániát csak gazdagítja, hálás, amiért ezt az érintett szakbizottságok is így látták és visszautasították a kezdeményezést. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS