2019. április 22. hétfőCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Vatikán támogatásával miséznének a csángók

2003. november 26. 11:24, utolsó frissítés: 16:26

A bukaresti pápai nuncius támogatást ígért kedden a moldvai csángók képviselőinek ahhoz, hogy templomaikban bevezessék a magyar nyelvű misézést.
Jean-Claude Perrisset bukaresti apostoli nuncius kedden fogadta a hattagú csángó küldöttséget. A pusztinai (Bákó megye) Szent István Egyesület elnöke, Nyisztor Tinka egy héttel ezelőtt kért kihallgatást az egyházi állam "nagykövetétől", hogy ismét nyomatékosítsa a csángók igényét anyanyelvük használatára a hitéletben. Nyisztor elmondta: kihallgatási kérelmükhöz számos korábbi folyamodványuk másolatát is csatolta.

"Most először sikerült őszinte hangú beszélgetést folytatnunk az apostoli nunciussal" - mondta a sajtónak a keddi találkozó után a Szent István Egyesület elnöke. Hozzáfűzte: óriási elégtétel a csángók számára, hogy a nuncius megköszönte az anyanyelvi misézés bevezetéséért elindított, több mint tíz éve tartó küzdelmüket. Jean-Claude Perrisset kifejezte meggyőződését, hogy valamennyi moldvai faluban el kellene kezdeni a magyar nyelvű misézést is, és csak ott kellene erről lemondani, ahol üres marad a templom a magyar miséken.
A nuncius megígérte a csángó küldöttségnek, hogy javaslatait levélben küldi el Petru Ghergheli Iasi-i püspöknek, és a levél másolatát a Vatikánba is eljuttatja.

A csángók anyanyelvi miséinek bevezetése ügyében legutóbb Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is megpróbált közbenjárni Rómában. A kérését tolmácsoló Szatmári Tibor tanácsost II. János Pál pápa is fogadta. A levélben Markó Béla utalt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2001/1521-es ajánlására, amely úgy fogalmaz: "lehetőséget kell biztosítani a csángó nyelven tartott római katolikus misék hallgatására a csángó falvak templomaiban, valamint arra, hogy a csángók saját anyanyelvükön énekelhessék templomi énekeiket."

A csángók túlnyomó része római katolikus, egyházi közigazgatási szempontból a Ias-i római katolikus püspökséghez tartoznak. Petru Ghergheli Ias-i római katolikus püspök román nemzetiségű, és mindeddig nem egyezett bele abba, hogy a csángómagyarok anyanyelvükön hallgathassanak misét. A püspök ugyanis annak a felfogásnak a híve, miszerint a csángók elmagyarosított románok, és ezért csak román nyelven engedélyezi számukra a szertartásokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS