2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Székely Mikó Kollégium restitúciós eljárása újra folyamatban van

2016. április 20. 14:20, utolsó frissítés: 18:00

Beidézték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében a restitúciós bizottsághoz a református egyház jogi képviselőit. A holnap 11 órától Bukarestben zajló meghallgatást követően a bizottság újra elbírálja az Erdélyi Református Egyházkerületnek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatására vonatkozó kérését.

Veress Emőd ügyvéd, az egyház jogi képviselője szerdán, Kolozsváron, az egyházi tulajdon-visszaszolgáltatás helyzetéről szóló úgynevezett Fehér könyv bemutatóján elmondta: a bizottságnak a visszaszolgáltatásra vonatkozó kérést újra el kell bírálnia, mert a ploieșt-i büntetőjogi per nem volt alkalmas polgárjogi kérdéskörben dönteni, azaz nem volt illetékes a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogáról döntést hozni. "A Mikó Kollégium restitúciós eljárása újra folyamatban van. Ez abból a szempontból eredmény, hogy megnyílik az ügyben a bírósági kontroll-lehetőség" - jelentette ki a könyvbemutatón Veress Emőd.

2014-ben a ploiești-i táblabíróság határozatában kimondta, a Székely Mikó Kollégiumot szabálytalanul szolgáltatták vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek, a bizottság tagjait - többek között Markó Attilát is - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS