2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihirdette Johannis, hogy nem zárolhatók a kampányszámlák

2016. április 28. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Kihirdette Klaus Johannis államfő a pártfinanszírozási törvény módosítását csütörtökön, amellyel megakadályozták az eladósodott pártok kampányszámláinak zárolását.

A pártok mintegy 12 millió eurós adósságot halmoztak fel az utóbbi években. A tavaly elfogadott új pártfinanszírozási törvény - az átláthatóság jegyében és a korrupció megfékezése érdekében - külön kampányszámlák megnyitására kötelezte őket, egyúttal megtiltotta, hogy választási kampányukat más módon pénzeljék.

Az egymással rivalizáló pártok attól tartottak, hogy a hitelezők a régi vagy új kölcsönökre hivatkozva zárolhatják a számlákat, ezért közös megegyezéssel különleges védelem alá helyezték a kampányszámlákat: az erre vonatkozó törvénymódosítást hirdette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő.

Az elnök azzal indokolta a civil szervezetek által bírált módosítást, hogy a pártokat a politikai akarat megnyilvánulási formáiként határozza meg az alkotmány, márpedig szerinte torzítaná a választás eredményét és ezáltal a képviseleti demokráciát is veszélyeztetné az, ha az ellenlábasok a kampányszámlák zárolásával akadályozhatnák egy-egy párt politikai tevékenységét a választások előtt.

A tavaly életbe lépett szabályozás szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik. Az új törvény megszabja a kampányköltségek felső határát is, az állandó választási hatóság pedig csak azoknak a pártoknak a számlákkal igazolt költségeit téríti meg, amelyek megszerezték a voksok legalább 3 százalékát.

A pártok magánszemélyektől és cégektől korlátozott mértékben, szigorú könyvviteli szabályok betartásával fogadhatnak el adományokat. A parlament által tavaly elfogadott választójogi reform így próbálja megakadályozni a tisztségviselők "megvásárlását" a - lekötelezett politikusok hatalomra segítését üzleti befektetésnek tekintő - szponzorok által. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS