2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ügyészségi vizsgálat indult a kórházi fertőtlenítőszerek miatt

2016. május 04. 18:58, utolsó frissítés: 18:58

Ügyészségi vizsgálat indult hígitott fertőtlenítőszerek ügyében, amelyeket több kórházban használtak - közölte szerdán a legfőbb ügyészség.

A vádhatóság közleményben tájékoztatott, hogy ismeretlen tettes ellen indított előzetes eljárást, amelynek célja megállapítani, megtörtént-e a bűncselekmény. Az ügyészek járványügyi szabályszegés és termékhamisítás gyanújával vizsgálódnak.

Az elmúlt napokban több oknyomozó írás is megjelent, amelyek szerint a Hexi Pharma nevű vállalat, amely Dan Alexandrescu Condrea üzletember tulajdonában van, hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el romániai kórházaknak a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron.

Catalin Tolontan
újságíró és a Rise Project oknyomozó újságírócsoport által közölt információk szerint Condrea Kínából vásárolt egy Cipruson bejegyzett offshore cégén keresztül fertőtlenítőszert, amelyet tízszer drágábban adott tovább egy szintén az ő tulajdonában levő romániai vállalatnak. Ez a cég több kórháznak adta el a fertőtlenítőszert, egyebek mellett a bukaresti égési sérülteket kezelő kórháznak, valamint a kolozsvári onkológiának. Az újságíróknak névtelenül nyilatkozó források szerint a ciprusi offshore cégbe menekített pénz egy részéből Condrea orvosokat és kórházigazgatókat fizetett le, hogy cége továbbra is nyerjen állami megrendeléseket a fertőtlenítőszerekre vonatkozó közbeszerzéseken.

Patriciu Achimas-Cadariu
egészségügyi miniszter szerdán egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a hazai kórházakban használt fertőtlenítőszerekből több mint 3500 mintát vizsgáltak meg, és ezeknek kevesebb mint 5 százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak.

Dacian Ciolos
miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy az országban nem létezik olyan akkreditált laboratórium, ahol higiéniai vizsgálatokat végezhetnek, és arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy további teszteket végezzenek engedélyezett laboratóriumokban.

A nozokomiális - az egészségügyi ellátás következtében kialakuló - fertőzések problémája azt követően merült fel, hogy tavaly októberben a bukaresti Colectiv klubban egy koncert közben tűz ütött ki, és mintegy 150 ember megégett, akik közül 64-en életüket vesztették. A bukaresti média szerint Románia hivatalosan az uniós átlaghoz képest alacsonyabb nozokomiális fertőzési rátáról ír a jelentéseiben, aminek valódiságát sokan megkérdőjelezik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS