2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári törvényszék Uioreanut

2016. május 06. 09:42, utolsó frissítés: 12:19


Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte csütörtökön alapfokon a kolozsvári táblabíróság Horea Uioreanut, a Kolozs megyei tanács volt elnökét bizalmas adatok felhasználására való felbujtás miatt.

Uioreanunak ugyanakkor a nem jogerős ítélet szerint 70 nap közhasznú munkát is végeznie kell a kolozsvári polgármesteri hivatalnál vagy valamely karitatív szervezetnél, emellett 25 ezer lej perköltség kifizetésére is kötelezték.

a volt tanácselnököt abban találta bűnösnek a kolozsvári táblabíróság, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy volt munkatársától bizalmas adatokat kért és kapott az ellene zajló bűnvádi eljárásokról.

Uioreanut Elena Albu, a SRI Kolozs megyei kirendeltségének altisztje 2013-ban és 2014 első felében titkos információkkal látta el a SRI és a DNA által megfigyelt Uioreanut, aki a bizalmas adatokért cserébe megígérte Albunak, hogy elősegíti a külügyi hírszerzésnél (SIE) való elhelyezkedését.

Ezzel egy időben a volt tanácselnök ellen zajlik egy másik büntetőper is a kolozsvári törvényszéken. Ebben folytatólagosan elkövetett korrupcióval, csúszópénz elfogadásával, okirat-hamisítással és pénzmosásbeli bűnrészességgel vádolja a korrupcióellenes ügyészség. A politikus a vádirat szerint több százezer lej csúszópénzt kapott Vasile Pogăcean és Ioan Bene üzletemberektől, akiknek önkormányzati megrendeléseket biztosított. (citynews)

Horea Uioreanu a vállalkozók cégeinek juttatott önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt az ügyészség szerint. Az ügyben az üzletemberek ellen is megtörtént a vádemelés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS