2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészségügyi államtitkár: a Hexi Pharma egyes fertőtlenítőszereit tízszeres hígítással adta a kórházaknak

2016. május 11. 18:40, utolsó frissítés: 18:40

A Hexi Pharma egyes esetekben akár tízszeresére is felhígította az általa forgalmazott fertőtlenítőszereit - jelentette be szerdán Victor Strâmbu az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Ezt az állami laboratórium (ICECHIM) azt követően állapította meg, hogy a kórházi fertőtlenítőszerek piacát uraló cég, a Hexi Pharma termékeiből vett mintákat megvizsgálta.

Strâmbu elmondta, hogy a Központi Kémiai Kutatóintézet (ICECHIM) azt is vizsgálta, hogy a cég a fertőtlenítőszereit hígítja-e. Az eredmények azonban további megerősítésre várnak.

A következő napokban mintákat vesznek azokból a termékekből is, amelyeket más cégek állítanak elő, hiszen a betegek biztonsága érdekében a kórházakban használt fertőtlenítőszerek kifogástalanok kell, hogy legyenek.

Az államtitkár elmondta, hogy a Hexi Pharma Suprasept nevű termékében például a glutaraldehid-koncentrációnak 12 százalékosnak kellett volna lennie, a megvizsgált mintában ez az érték azonban csak 1,23 százalékos volt. Egy másik termékben az ammóniumklorid-koncetrációnak 15 százalékosnak kellett volna lennie, a mintában csak 5,18 százalékos volt az érték. Strâmbu bejelentette, hogy azonnal visszavonják ezeket a termékeket a forgalomból.

Szerdán a Hexi Pharma fizetésképtelenné nyilvánítását kérte a bíróságtól, a cég tulajdonosát tegnap hallgatta ki a főügyészség.(hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS