2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem adja vissza a Mikót a református egyháznak a restitúciós bizottság

2016. május 31. 16:29, utolsó frissítés: 16:38

Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (DRI) képviselőjeként tagja a héttagú testületnek.

Az államtitkár-helyettes közölte: a héttagú testületben egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítve a református egyház tulajdonjogát.

Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsosa megkeresésünkre elmondta, a restitúciós bizottság döntése ellen polgári pert indítanak a brassói táblabíróságon. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS