2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szilágyi Zsolt: sem a magyarok, sem a románok nem akarták leváltani a korrupciót

2016. június 06. 15:21, utolsó frissítés: 2016. június 07. 10:03

Párttól függetlenül minden magyar polgármesternek gratulált Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a következő négy évben szükség lesz a józan politikai együttműködésre, mivel a választások olyan társadalmi folyamatokat mutatnak, amelyek felértékelik ezt.

A választások általános környezete nem segítette a parlamenten kívüli pártokat, az öt parlamenti párt előnyöket élvezett - mondta. Nem sikerült mindenhova urnabiztost delegálni - Szilágyi szerint ezt az RMDSZ is akadályozta.Szilágyi szerint sikerült megtartani ugyanazt az erőt, amelyet 2012-ben sikerült megszerezni. Akkor 230 tanácsosi mandátumot szereztek, idén 210-220 lesz; megyék szerint Kolozs, Maros és Szilágy megyében több mandátum lesz, mint négy éve, Máramaros megyében ugyanannyi, Bihar vagy Kovászna megyében viszont kevesebb - mondta.

Polgármesteri tisztséget az MPP-vel való koalícióban Székelyuvarhelyen és Szentegyházán szereztek, Gyergyószárhegyen pedig egy olyan független jelöltet támogattak, aki korábban négy évig az EMNP színeiben politizált - emelte ki Szilágyi. Az általuk támogatott MPP-s jelölteket sajátjuknak tekintik, és az ő támogatásuk nélkül nem nyertek volna - mondta.

Szilágyi arról beszélt, hogy magyar tekintetben általános a visszaesés, az országos részvételi arány 8 százalékkal volt kisebb, mint 2012-ben, a magyar jelöltekre leadott szavazatok tekintetében pedig 20%-os. Szerinte ez aggasztó, olyan makrofolyamatokat mutat, amelyeknek változást kell kiváltaniuk. Azt mondta, több településen a saját pártérdekeikkel ellentétesen nem indítottak jelöltet, hogy az esélyesebb RMDSZ-es jelöltet segítsék. Ilyen volt Szatmárnémeti, ahol Kereskényi Gábornak sikerült is nyernie, amihez gratulált. Hasonló helyzet volt még Bihardiószegen vagy Paptamásiban, és olyan is volt, hogy az RMDSZ jelöltjét támogatták, és nem nyert, például Szászrégenben - mondta Szilágyi.

Az EMNP elnöke kijelentette: folytatják a munkát azzal az erővel, amit kaptak, viszont be kell látni, hogy június 5-én sem a román, sem a magyar választók nem akarták leváltani a korrupciót Romániában.

Újságírói kérdésre Szilágyi Zsolt azokról az okokról is beszélt, amelyek miatt nem sikerült jobban szerepelni a 2012-es választásokhoz képest, amikor is azt mondták, féléves pártként nem is kifejezetten az akkori győzelem volt a cél. Azt mondta, akkor eltökélt szándékuk volt, hogy erős pólust hozzanak létre Erdélyben a nemzeti oldalon, és ezért is ajánlottak fúziót az MPP-nek. Erre nem számítottak, hogy nem állnak erre az oldalra - mondta. Második oknak az RMDSZ erőfölényét nevezte meg, amit az állam részéről kap, "ezzel a pénzzel nem tudtunk versenyezni" - mondta. Ezek mellett a magyarok általános elfordulását említette, amely minden magyar pártlista esetében csökkenést eredményezett.

Az EMNP elnökségi ülést tart a héten, a végleges eredmények ismeretében, és ezután alaposabb elemzést ígért. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS