2018. október 19. péntekNándor
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Módosították Románia címerét

2016. június 09. 08:33, utolsó frissítés: 10:48

Módosította a parlament az ország címerét, amelyen a sasra visszahelyezték az ország függetlenségét és a román királyságot jelképező acélkoronát.

Erről a képviselőház fogadott el szerdán egy módosító indítványt. Az állami intézményeknek 2018-ig kell áttérniük az új címerre, addig párhuzamosan használható a régi és a most megszavazott új változat is. A törvény szerint ugyanakkor 2018 után is forgalomban maradnak a Román Nemzeti Bank által korábban kibocsátott, koronás címer nélküli pénzérmék.

Az indítványt beterjesztő liberális Grigore Craciunescu képviselő szerint a címeren látható aranysas fejére helyezett acélkorona Románia függetlenségét jelképezi, ugyanis a román királyi koronát az 1877-es függetlenségi háborúban a törököktől zsákmányolt acélágyúból öntötték.A királyi jelképet a kommunisták távolították el a címerből 1947 után, amikor megszűnt a Román Királyság.

Az 1992-ben elfogadott mai címer alapját az első világháború után Köpeczi Sebestyén József erdélyi magyar heraldikus tervezte I. Ferdinánd román király felkérésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS