2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sturgeon: Skócia elkötelezett az Európai Unió mellett

2016. június 29. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Skócia elkötelezett az Európai Unió mellett - hangsúlyozta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott megbeszélését követően.

A skót kormányfő kijelentette: Skócia szándéka az, hogy az Európai Unió tagja maradjon.

Brüsszelbe indulása előtt Sturgeon elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén.

A brit EU-tagságának feladását ellenző kormányfő Skócia álláspontját kívánta ismertetni az uniós központi intézmények vezetőivel tervezett megbeszélésén, hat nappal az után, hogy az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) lakosságának többsége népszavazáson lemondott az ország uniós tagságáról. A királysághoz tartozó Skóciában a szavazók 62 százaléka támogatta az Egyesült Királyság EU-ban maradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre.

A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is "eltávolítanák" az európai közösségből.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közölte: a találkozó célja a tájékoztatás volt. "Meghallgattatott és tudomásul vétetett" - tett hozzá a parlamenti elnök.

Sturgeon nem hivatalos az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott tárgyalását követően a nap folyamán találkozik még Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is. A Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Az Egyesült Királyság egészében ugyanakkor a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és csak 48,1 százaléka arra, hogy az ország maradjon az EU tagja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS