2018. október 21. vasárnapOrsolya
14°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem nyújt be bizalmatlansági indítványt a Cioloş-kormány ellen a PSD és az ALDE

2016. augusztus 11. 16:20, utolsó frissítés: 16:22

A PSD és az ALDE egyelőre letett arról, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a Cioloş-kormány ellen. Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE vezetője csütörtöki találkozójukat követően eldöntötték, hogy egyelőre nem nyújtanak be bizalmatlansági indítványt.

Mind Dragnea, mind Tăriceanu a találkozót követő sajtótájékoztatón kihangsúlyozták, hogy a kormány megbuktatását csak elhalasztották és a bizalmatlansági indítványukat bármikor előterjeszthetik. Dragnea ugyanakkor elmondta, hogy pártja azért döntött úgy, hogy most nem nyújtják be a bizalmatlansági indítványt, mert Dacian Cioloş miniszterelnök bejelentette, hogy módosítani fogják a PSD által kifogásolt adótörvénykönyv szabályozását és így a háborús veteránok mégis élvezhetik az adókedvezményeket. Dragnea hozzátette, amennyiben a kabinet nem tartja be az ügyben tett ígéreteit, akkor a bizalmatlansági indítványt mégis benyújtják.

Dragnea figyelmeztette a kormányt, hogy a veteránok adómentességének az ügye mellett további okok is vannak az elégedetlenkedésre: "a mezőgazdaság, az egészségügy és az oktatási rendszernek a helyzete is aggodalomra ad okot" - sorolta a PSD vezetője. „Nem akarjuk átvenni a kormányzást, csak a választások után, de figyelemmel kísérjük a kormány munkáját és ha azt látjuk, hogy bizonyos jogok csökkentésére tesz kísérletet, akkor cselekedni fogunk” – mondta Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy az ALDE tisztában van azzal, hogy a kormánynak nincs meg a szükséges legitimációja, hogy kormányozza az országot. "A probléma az, hogy nemcsak a legitimációja hiányos a kormánynak, hanem inkompetens is. A technokrata kormány egyre inkább politikai kormányként viselkedik. A bizalmatlansági indítványt nem vetettük el, csak elhalasztottuk, és továbbra is a kormányon tartjuk a szemünket" – összegzett Tăriceanu.

A miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a kormány úgy fogja módosítani az adótörvénykönyvet, hogy a veteránok újra adómentességet élvezhessenek, de azt is hozzátette, hogy az adómentességnek a PSD által nehezményezett megszüntetését éppen a Ponta-kormány módosításai okozták. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS