2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovács: támogatjuk az autonómiát

2003. december 23. 12:45, utolsó frissítés: 13:00

A magyar kormány támogatja az autonómiát, mint a nemzeti kisebbségi jogok érvényesülésének legátfogóbb keretét – jelentette ki Kovács László magyar külügyminiszter arra a beszédre reagálva, amelyet Kövér László fideszes politikus tartott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulásakor 10 nappal ezelőtt Kolozsváron. Kovács szerint "az RMDSZ határozott, ugyanakkor a többségi román nemzettel megegyezésre törekvő politikája, kiegyensúlyozott stílusa Európa-szerte elismerést szerzett és komoly eredményeket ért el.

Felelőtlen dolog az eredményeket ilyen, csak a szélsőséges román nacionalistáknak magyarellenes érveket adó kijelentésekkel veszélybe sodorni, megosztani az erdélyi magyarságot, mert ez a következő választásokon akár a magyarság parlamenti képviseletét, s így érdekérvényesítő képességét is veszélybe sodorhatja" – közölte álláspontját a magyar külügyek vezetője

„Több, mint 80 éve tűrjük, viseljük a megaláztatásokat, a nemzeti létünkre törő folyamatos támadásokat, és mindig csak alkotmányos, békés eszközökkel küzdöttünk, a nekünk emberi mivoltunkból fakadóan eleve járó jogokért, és azt látjuk, hogy akik nem voltak restek fegyverhez, az erőszak eszközéhez nyúlni, sokkal rövidebb idő alatt, sokkal többet is el tudtak érni, mint mi. S mi pedig tűrünk. Megint csak: Megérte? Miért?” – fogalmazott Kövér László kolozsvári beszédében. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS