2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feljelentették a sepsiszentgyörgyi polgármestert a "Székely Mikó Kollégium" felirat miatt

2016. szeptember 13. 16:43, utolsó frissítés: 18:52

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere tájékoztatta Hans Klemm amerikai nagykövetet a Székely Mikó Kollégium homlokzatán található felirat kapcsán tett feljelentésről – erről a nagykövettel való találkozó után tartott sajtóértekezleten számolt be. A polgármester elmondta, hogy feljelentés érkezett egy „spanyolországi egyesülettől”, amelyik a magyar felirat eltávolítására szólítja fel. A feljelentés szerint a felirat illegális, és az iskola román megnevezése lehet fenn a homlokzaton. (A feljelentés mögött Dan Tanasă "hivatásos" feljelentő és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület áll).

Antal a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nagykövetnek beszámolt a feljelentésről, és régi, száz éves képekkel bizonyította, hogy a „Székely Mikó Kollégium” felirat már akkor is szerepelt az iskola homlokzatán. Antal ugyanakkor hozzátette, hogy tisztában van a történet folytatásával, hiszen az eddigi trend alapján el fogja veszíteni a pert, és amennyiben nem fogja levenni a feliratot, naponta 150 eurós bírságra számíthat.

A Székely Mikó Kollégium megnevezés a Kovászna megyei prefektust is zavarta, aki azt kifogásolta, hogy a hivatalos megnevezésben nemcsak románul, hanem románul és magyarul is szerepelt az iskola neve. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS