2018. március 18. vasárnapSándor, Ede
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltiltották hivatala gyakorlásától Horváth Annát

2016. október 11. 11:23, utolsó frissítés: 13:10

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei 60 napos bírósági felügyelet alá helyezték Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét.

A DNA honlapján megjelent közlemény szerint az elöljárót befolyással való visszaéléssel gyanúsítják. Hivatala gyakorlásától is eltiltották.

A DNA közleménye szerint 2016 február és május közötti időszakban Horváth Anna, alpolgármesteri minőségében befolyását használva a polgármesteri hivatal alkalmazottaitól azt kérte, hogy gyorsítsák fel egy ingatlan tervének az elfogadását, amelyhez egy üzletembernek gazdasági érdekeltsége fűződött.

Az ingatlanprojekt elindításához több dokumentumra volt szükség: egy urbanisztikai bizonylatra, egy terület haszonbérleti szerződése, és egy építkezési engedély kibocsátása.

A gyanú szerint az alpolgármester a befolyásgyakorlásáért cserébe 20 ezer lej értékben, két zenei fesztiválra 60 bérletet kért az üzletembertől. A helyhatósági választások során a polgármesteri tisztségért induló Horváth Anna a kampányában tevékenykedő önkénteseknek ösztönzésére szánta a bérleteket.

Horváth AnnaHorváth Anna


A DNA szerint az alpolgármester és az üzletember egy szponzorációs szerződés megkötésében egyeztek meg, Horváth Annának pedig egy cég adatait kellett volna megadnia, amelyre a szerződést megkötötték volna.

Horváth Anna az üzletembernek megígérte, hogy a választási kampány után is segít neki az ingatlanügyekkel kapcsolatos projektjeiben.

A bírósági felügyelet ideje alatt az alpolgármesternek értesítenie kell a hatóságokat lakáscsere esetén, meghatározott időszakonként vagy hívásra jelentkeznie kell a rendőrségen, csak ügyészi engedéllyel hagyhatja el Románia területét, nem kommunikálhat a bírósági felügyeletet kimondó rendeletben felsorolt személyekkel, és nem gyakorolhatja alpolgármesteri hivatását.

A tiltások rosszhiszemű megszegése esetén a bírósági felügyeletet házi őrizetre vagy előzetes letartóztatásra módosíthatják, teszi hozzá a DNA közleménye.

A Ziar de Cluj információi szerint az EuroGSM tulajdonosa, Fodor Zsolt is beidézést kapott a korrupcióellenes ügyészséghez. Azt írják, Fodor telefonon megerősítette a lapnak, hogy behívták, de nem tudja, milyen minőségben. Azt is elmondta, hogy sohasem támogatta az RMDSZ kampányát. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS