2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltják a kapszulás, ízesített cigarettákat

2016. október 18. 15:18, utolsó frissítés: 15:22

Elfogadta kedden a képviselőház a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt.

A jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30 napon belül a dohánytermékek piacáról el kell tűnniük azoknak a cigarettáknak, amelyek szűrőjében aromakapszula van.

A mentolos cigarettákat 2019-ig lehet forgalmazni, közölte Magdalena Ciobanu, az egészségügyi minisztérium illetékes szakértője.

Hozzátette: a törvény a cigarettásdobozok külalakjának megváltoztatását is előírja. A doboz mindkét oldalának 65%-át az illusztrációnak kell elfoglalnia, és ezeket a képeket minden év január elsején cserélni kell újakra, oly módon, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat.

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint készült cigarettásdobozok 2017. május 20-áig lehetnek forgalomban, az aromakapszulás cigarettáknak azonban el kell tűnniük a piacról a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő harminc napon belül. Ez utóbbiaknak egyébként a gyerekek és fiatal korosztály volt a célközönsége - teszi hozzá Magdalena Ciobanu.

A képviselőház jogi bizottsága elutasította a törvényjavaslatnak azt a kitételét, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsiban, amelyben gyerekek vagy terhes nők ülnek.

A szakbizottságok elutasították a törvényjavaslat szenátus által elfogadott változatát, és abban a formájában fogadták el végül, ahogy azt a kormány kidolgozta.

A képviselőház döntő fórum volt a törvény elfogadásában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS