2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetés volt Románia és Moldova egyesüléséért, öt személyt bevittek a rendőrségre

2016. október 22. 20:03, utolsó frissítés: 20:03

Több száz személy vett részt szombaton a Harc Besszarábiáért című menetelésen - tudósít az Agerpres. A demonstráción, amelyen azt kérték a politikusoktól, hogy vállalják fel Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítésének ügyét, incidensek is történtek: a tüntetők közül néhányan megpróbálták áttörni a csendőrkordont, ezért a rendfenntartók öt személyt kiemeltek a tömegből és a rendőrségre szállítottak.

"Azt kérjük a választásokon induló minden politikai pártól, hogy a leendő országgyűlés nyilatkozatban vállalja fel a nemzetegyesítés ügyét, az összes ebből eredő következménnyel együtt: közös energetikai rendszer, közös pénz és közös média" — nyilatkozta George Simion, a menetelést szervező Acțiunea 2012 Uniós Platform elnöke.

Hozzátette: "Nagyon világos üzenetünk van: nincs tovább türelmünk! A miniszterelnök, a politikai pártok elnökei generációkban gondolkodnak az egyesülésről, de mi azt akarjuk, hogy a mi generációnk teljesítse ezt a célkitűzést. A Pruton túli testvéreinknek ez az utolsó esélye."

Simion azt mondja: addig maradnak az utcán, amíg Dacian Cioloș miniszterelnök szóba áll velük, és amíg az összes döntéshozó hatóság felvállalja az egyesítés ügyét. A miniszterelnöknek és a politikai pártok vezetőinek vasárnap estig szabtak határt a párbeszéd megkezdésére.

"A parlament fogadjon el egy Egyesülési Nyilatkozatot, amely Románia politikai ajánlatát képezze a Moldovai Köztársaságnak, hozzák létre az Egyesítési Minisztériumot" — sorolják az azonnali tennivalókat egy közleményben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS