2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az élelmiszerpazarlást tiltó törvényben rejlő lehetőségekre figyelmeztet Korodi

2016. október 24. 19:22, utolsó frissítés: 19:22

Levélben fordult Korodi Attila parlamenti képviselő a csíki önkormányzati vezetőkhöz október 24-én két, a múlt héten a képviselőház által elfogadott jogszabállyal kapcsolatosan.

Az élelmiszerpazarlást célzó jogszabály értelmében az élelmiszerláncoknak és az élelmiszeripari vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük, hogy megelőzzék az élelmiszerek megsemmisítését. Pazarlásnak minősül minden olyan helyzet, amikor az élelmiszerek emberi fogyasztásra alkalmatlanná válnak, ezért megsemmisítik ezeket. A gazdasági egységeknek pedig kötelességük ezt megelőzni, illetve a szavatossági idő lejártához közel álló élelmiszereket felajánlhatják adományként. A levélben Korodi felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatoknak ki kell használniuk a törvény által teremtett lehetőséget a hátrányos helyzetben élő családok, valamint a családgondozói rendszerben élő gyermekek javára. Javasolta, hogy legyenek proaktívak, állítsák össze a településükön élő hátrányos helyzetben élők listáját, találkozzanak a helyi vállalkozókkal, és alakítsanak közösen ki egy hatékony módszert a törvény alkalmazására.

A munkatörvénykönyv módosítását illetően az RMDSZ-es képviselőnek az a meglátása, hogy azon túl, hogy mindenki örül egy munkaszüneti napnak, közösségeink számára egy munkamentes június 1-jének nagyobb jelentőséggel kell bírnia. „Ha az élelmiszerpazarlás megállítását célzó jogszabály lehetőség a hátrányos helyzetben élők számára, a szabad június 1. lehetőség minden család, és ez által a közösség számára a tartalmas együttlétre” – fogalmazott Korodi, majd arra kérte a településvezetőket, hogy egyeztessenek a helyi civil és ifjúsági szervezetekkel, és közös erővel töltsék meg a 2017. június 1-et, illetve az azt követő gyermeknapokat tartalommal. Legyen az a cél, hogy a családok együtt töltsék el a szabadidejüket, ne pedig egymástól elszigetelten – zárta levelét a képviselő. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS