2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2017. december 1-jétől tényleg nem kell vízum Kanadába

2016. október 30. 18:01, utolsó frissítés: 18:11

A román állampolgárok 2017. december 1-jétől vízummentesen utazhatnak Kanadába. Ez az után vált biztossá, hogy vasárnap aláírták az EU-Kanada szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást. A vízumkényszer eltörlésére vonatkozó döntést az EU-Kanada csúcstalálkozó zárónyilatkozatába is belefoglaltak - olvasható a kormány közleményében.

A kabinet által vasárnap kiadott közlemény értelmében a Dacian Cioloş román és Justin Trudeau kanadai kormányfő között az elmúlt hónapokban folytatott intenzív tárgyalások nyomán Ottawa megerősítette azt a korábbi vállalását, miszerint 2017. május 1-jétől részlegesen, december 1-jétől pedig teljesen megszünteti a román állampolgárok vízumkötelezettségét.

"Fontos nap ez az ország számára, hiszen amellett, hogy ezután kihasználhatja a lakosság a szabadkereskedelmi megállapodás jelentette előnyöket, lehetőség nyílik jövő évtől arra, hogy szabadon utazzunk Kanadába. Úgy gondolom, hogy a vízumliberalizáció nagyszerű lehetőségeket kínál a hazai üzletembereknek arra, hogy közös projektekbe kezdjenek kanadai partnerekkel" - idézi a közlemény Dacian Cioloşt, aki megköszönte Justin Trudeau miniszterelnöknek a tárgyalások folyamán tanúsított nyitottságát.

A Románia és Kanada közötti egyezmény értelmében azok a román állampolgárok, akiknek az elmúlt 10 évben volt ideiglenes kanadai tartózkodási vízumuk (Canadian temporary resident visa), vagy akik az Amerikai Egyesült Államokba szóló érvényes vízummal (valid US non-imigrant visa) rendelkeznek, már 2017. május elsejétől elektronikus utazási engedéllyel (eTA) utazhatnak Kanadába. 2017. december elsejétől minden román állampolgárra érvényes lesz az intézkedés - áll még a közleményben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS