2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ottawa is bejelentette, hogy eltörlik a vízumkényszert

2016. november 01. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Kanada 2017. december 1-jével eltörli a román és a bolgár állampolgárokkal szemben alkalmazott vízumkényszert - jelentették be hétfőn Ottawában is.

Bukarest és Szófia is a vízumkényszer eltörlését támasztotta annak feltételéül, hogy hozzájárulásukat adják az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséhez.

Azokkal szemben, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek, már május 1-jén eltörlik majd a vízumkényszert - közölte a kanadai kormány. Ettől az időponttól kezdve azok léphetnek be Kanadába vízummentesen, akiknek az elmúlt 10 évben volt ideiglenes letelepedési engedélyük az észak-amerikai országban, vagy akik érvényes amerikai vízummal rendelkeznek.

Az utazás előtt mindenesetre ki kell majd tölteni egy elektronikus űrlapot. Ezt november 10-től minden olyan ország állampolgárának meg kell majd tennie, amelyekből az emberek vízum nélkül utazhatnak Kanadába. Hasonló rendszer működik az Egyesült Államokban is.

Ottawa mindazonáltal figyelmeztetett: fenntartja magának a jogot, hogy ha "jelentősen felerősödnek a szabálytalan migrációs tendenciák", akkor ismét vízumkényszert vezessenek be Romániával és Bulgáriával szemben.

John McCallum kanadai bevándorlási miniszter közölte: Ottawa szorosan együttműködik Bukaresttel és Szófiával, hogy a vízummentes utazás lehetősége hosszú távon fenntartható legyen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS