2018. december 17. hétfőLázár, Olimpia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vette a DNA a Maros megyei főtanfelügyelőt

2016. november 03. 21:27, utolsó frissítés: 21:28

Őrizetbe vette a DNA Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt, többek között a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozása körüli, feltételezett törvénytelenségek miatt, írja az Agerpres ügyészségi forrásokra hivatkozva. A források szerint többek között azt róják fel Someşannak, hogy feltételezhetően hamis dokumentumokkal hozzájárult ahhoz, hogy az újonnan létrehozott gimnázium osztálytermeket vegyen el az Unirea Főgimnáziumtól. Ugyanezen források szerint ugyanakkor a főtanfelügyelőt azzal is gyanúsítják, hogy jogosulatlan jutott különböző javakhoz a címzetes pedagógusi és az igazgatói versenyvizsgák szervezése kapcsán. Az ügyészségi források szerint a Maros Megyei Tanfelügyelőség más alkalmazottai is érintettek az ügyben.

Mint arról tavaly beszámoltunk, a DNA marosvásárhelyi területi irodája vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy jogszerűen szolgáltatta-e vissza az állam a római katolikus egyháznak az iskolaépületet. Az ügyészség a magyarellenességéről ismert Dan Tănasă blogger feljelentése alapján hivatali visszaélés ügyében nyomozott. A gyanú szerint az épületet - melyben az Unirea román és magyar nyelvű főgimnázium és a Római Katolikus Gimnázium működik - úgy szolgáltatták vissza a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek, hogy az soha nem volt az érsekség tulajdonában.

Az épületet 2004-ben szolgáltatták vissza az egyháznak. Marosvásárhely polgármestere megtámadta a határozatot, de elveszítette a pert. Az ügyben a legfelső bíróság hozott végleges döntést. Az iskolaépületet 1903 és 1905 között, a mellette álló diákotthont 1908-ban építtette az egyház, és az 1948-as államosításig a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium működött bennük. Tamási Zsolt, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója akkor azt nyilatkozta, nem tartja valószínűnek, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumhoz hasonlóan a marosvásárhelyi iskolaépületet is bírósági úton államosítanák vissza. Hozzátette, ha nem lett volna törvényes a visszaszolgáltatás, az a hosszú pereskedés alatt kiderült volna.

Marosvásárhelyen egyébként még 2004-ben, a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be a katolikus oktatás. Az önkormányzat 2014 júliusában járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium létrehozásához. Az intézmény a 2015-2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyházi épületbe, amelyet jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg. (agerpres, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS