2018. december 17. hétfőLázár, Olimpia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bűnvádi eljárást indítottak a marosvásárhelyi katolikus líceum igazgatója ellen

2016. november 04. 12:53, utolsó frissítés: 2016. november 05. 11:31

Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Tamási Zsolt József ellen hivatali visszaélés gyanújával egy, az iskola létrehozásával kapcsolatos ügyben. Tamási Zsoltot hatósági felügyelet alá helyezték - adja hírül közleményében a DNA.

Tamási Zsolt JózsefTamási Zsolt József


Ugyanabban az ügyben vették őrizetbe Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt is, akinek előzetes letartóztatásba helyezését kérték az ügyészek. A főtanfelügyelőt szintén hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A DNA pénteki közleménye szerint a főtanfelügyelő 2014-ben anélkül rendelte el a katolikus gimnázium létrehozását, és Tamási Zsolt József igazgatói kinevezését, hogy előzetesen megszerezte volna ehhez a tanügyminisztérium jóváhagyását. 2015-ben pedig hatáskörét túllépve sorolta az Unirea Főgimnázium magyar tannyelvű osztályait az új oktatási intézménybe, és bocsátotta ki az intézmény számára az ideiglenes működési engedélyt.

A DNA szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak a 328 diáknak az érdekeit sértette meg, akik a 2015-2016-os tanévben olyan intézményben tanultak, mely nem rendelkezett hatósági engedéllyel, ezért tanulmányaik törvényesen nem ismerhetők el.

A közlemény arról is említést tesz, hogy Maros megye prefektusa 2014-ben a közigazgatási bíróságon támadta meg a római katolikus tanintézet létrehozásáról szóló önkormányzati határozatot, és a marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában jogerősen is érvénytelenítette azt. (agerpres, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS