2017. aug. 23. szerdaBence
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Római Katolikus Teológiai Líceum szülői közössége is kiáll az igazgató mellett

2016. november 05. 13:54, utolsó frissítés: 16:04

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum szülői közössége szombat délelőtt találkozott, és állásfoglalást fogalmazott meg annak kapcsán, hogy a DNA bűnvádi eljárást indított a líceum igazgatója, Tamási Zsolt József ellen.

Állásfoglalásunkban kifejtik, hogy "értetlenül állnak" az iskolájuk kapcsán kialakult helyzet előtt, és megdöbbenéssel fogadták a híreket, miszerint a megyei főtanfelügyelőt házi őrizetbe és dr. Tamási Zsolt Józsefet pedig hatvan napos bírósági felügyelet alá helyezték a DNA ügyészei.

Idézzük az állásfoglalásban ennek kapcsán megfogalmazott állításokat:

"1. Tamási Zsolt ártatlansága számunkra megkérdőjelezhetetlen, meghurcoltatását a marosvásárhelyi magyar közösség elleni támadásként értelmezzük. Ennek szellemében arról is meg vagyunk győződve, hogy a megyei főtanfelügyelő, Ştefan Someşan ebben a kérdésben nem követett el törvénytelenséget. Ma Tamási Zsolt, holnap az egész iskola kerül veszélybe.

2. Románia Alkotmánya 32-es cikkelyének a 3-as, 5-ös és 7-es pontja rendelkezik arról, hogy az állam minden szinten garantálja az anyanyelven történő felekezeti oktatást is. A 2011-ben elfogadott 1-es számú oktatási törvény erről külön rendelkezik. Az alapítás jogszerűségének megkérdőjelezése számunkra teljes mértékben hiteltelen és elfogadhatatlan, az iskola létrehozását jogszerűnek, a gyermekeink képzését, a végzett diákok oklevelét törvényesnek és teljes értékűnek tekintjük.

3. Kérjük, hogy a Szentszék fordítson figyelmet a marosvásárhelyi történésekre, és a Vatikán bukaresti nunciatúráján keresztül kövesse fokozott figyelemmel a nyomozás és bírósági eljárás tárgyilagosságát és elfogulatlanságát.

4. Szolidaritásvállalásra kérjük a szakmai szervezeteket, marosvásárhelyi oktatási intézményeket, a teljes szülői közösséget, civil szférát és a politikai pártokat is."

Az ügyben az RMDSZ is állásfoglalást bocsátott ki szombaton.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS