2017. aug. 23. szerdaBence
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhelyi RMDSZ: a marosvásárhelyiek akaratát veszik semmibe a katolikus líceum kapcsán

2016. november 07. 11:56, utolsó frissítés: 13:03

A magyar közösség jogos igényét és a marosvásárhelyiek akaratát veszik semmibe azok, akik a román törvények értelmezhetetlenségére és joghézagokra alapozva kísérlik meg az újonnan létrejött Római Katolikus Teológiai Líceum ellehetetlenítését - írja közleményében a marosvásárhelyi RMDSZ önkormányzati frakciója. Azt is hangsúlyozzák, hogy az önkormányzat odafigyelve a számtalanszor kinyilvánított igényre, a keresztény értékrend, valamint az oktatás iránti elköteleződés szellemében határozott a Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról.

"Tekintettel arra, hogy az anyanyelven történő felekezeti oktatást Románia Alkotmánya szavatolja, a 2011-ben elfogadott oktatási törvény pedig megerősíti, felháborodottan állunk a kialakult helyzet előtt. A Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozása során mind a helyi tanács, mind a polgármesteri hivatal a törvény nyújtotta lehetőségekkel élt. Az első lépéssel kezdődően minden kezdeményezésünk és közigazgatási lépés kiállta az összes jogi próbát.
Éppen ezért értetlenül vesszük tudomásul azt is, hogy állítólagos közigazgatási vétség ügyében a Korrupcióellenes Ügyészség nyomoz és folytat eljárást, ami felveti ez esetben az illetékesség kérdését is. Félő ugyanakkor, hogy az ügyészség marosvásárhelyi intézkedései olyan lélektani hatást váltanak ki a funkcióban lévő vezetőkben, köztisztviselőkben és hivatalnokokban, ami a hétköznapi munkavégzésüket, döntések meghozatalához szükséges elköteleződésüket lehetetleníti el" - áll még az RMDSZ állásfoglalásában.

Az RMDSZ marosvásárhelyi önkormányzati frakciója feltétel nélküli támogatásáról biztosítja Tamási Zsoltot, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatóját, valamint az iskola diákjait, szülői és oktatói közösségét. "Minden törvényes eszközt megragadunk arra, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsuk a meghurcoltaknak, és törekszünk arra, hogy a kialakult helyzet minden érintett számára megnyugtató módon rendeződjön, és elkerülhessük azt, hogy a sepsiszentgyörgyi előzmény Marosvásárhelyen megismétlődjön" - írják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS