2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovács László: az EMNT nem lesz a MÁÉRT meghívottja

2004. január 16. 14:04, utolsó frissítés: 14:04

Csütörtöki sajtónyilatkozatában Tőkés László arra szólította fel a magyar kormányt, hogy kötelezze el magát Erdély autonómiája mellett, illetve azzal vádolta Kovács László külügyminisztert, hogy ő akadályozza RMDSZ és az EMNT közti tárgyalások létrejöttét. Tőkés követelte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács önállóan vehessen részt a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) munkájában.

Kovács László magyar külügyminiszter csütörtök esti, a Magyar Rádiónak adott interjújában válaszolt a felvetésekre. "Tőkés László püspök úr nyitott ajtón dörömböl, amikor újból felszólítja a magyar kormányt, hogy kötelezze el magát az erdélyi magyarság autonómiája mellett, ugyanis ezt már számtalan alkalommal megtettük" – mondta Kovács László.

Tőkés RMDSZ elleni bírálatát méltatlannak tartja a miniszter, szerinte ugyanis az RMDSZ éppen azzal, hogy együttműködik a vezető kormánypárttal, eredményeket ért el. Kovács az alkotmány módosítását hozta fel példának, amely "jobb helyzetbe hozza az erdélyi magyarságot, míg az a konfrontatív irányvonal, amelynek Tőkés püspök úr a fő szószólója, semmiféle eredményt nem tud felmutatni, amikor az alkotmány módosításánál az elutasításra, a nem szavazatra buzdított a püspök úr."

Kovács alaptalannak tartja azt az állítást, hogy ő hátráltatná az RMDSZ és a Székely, illetve Erdélyi Nemzeti Tanács párbeszédét. Végül hangsúlyozta, hogy az RMDSZ-t eddig a romániai és ezen belül az erdélyi magyarság egyedüli legitim képviselőjeként ismerte el a magyar külügy, és az, hogy egy csoport megosztja az erdélyi magyarságot, nem ok arra, hogy változtassanak ezen a magatartásukon. "Semmiféle késztetést nem érzek, és jelenleg egyelőre nem is érzünk, hogy támogassuk az ő részvételüket a MÁÉRT következő ülésén" – jelentette ki a magyar külügyminiszter. (mr)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS