2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Victor Ponta és a PNL Facebook-bejegyzéseire érkezik a legtöbb reakció

2016. november 19. 10:14, utolsó frissítés: 10:14

A romániai politikusok közül Victor Ponta Facebook-bejegyzéseire reagálnak a legtöbben, állapítja meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem politikatudományi és kommunikáció karának nyílt adatbázisokat feldolgozó műhelye, az OpenLab. A pártok közül a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) van a legtöbb aktív követője a közösségi hálón.

Gabriel Bădescu, az OpenLab tudományos tanácsának tagja pénteken az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a volt miniszterelnököt Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere és Klaus Johannis államelnök követi a rangsorban.

A szakember szerint Bogdan Diaconu van a politikusok listájának negyedik helyén a Facebook-bejegyzésekre adott reakciók tekintetében, és az általa vezetett, viszonylag új alakulat, az Egységes Románia Párt (PRU) szintén a negyedik helyen áll a pártok ranglistáján.

A Nemzeti Liberális Párt bejegyzéseinek számottevően több lájkja és megosztása van a közösségi hálón, mint például a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), ami arra utal Gabriel Bădescu szerint, hogy a PSD szimpatizánsai kevésbé Facebook-felhasználók, mint a liberálisok szavazóbázisa.

A szakértő szerint az a tény, hogy politikusok személyes bejegyzései több lájkot vagy egyéb reakciót generálnak, mint a pártokéi, arra az általános tendenciára utal, hogy a politika egyre inkább személyiségek közötti konfrontációvá válik, ideológiák és politikai platformok helyett.

Az OpenLab 2016. január 1-je és október 31-e között elemezte a romániai pártok és politikusok Facebook-bejegyzéseire adott reakciókat, 13.072 bejegyzést és 868.872 reakciót dolgozva fel.

A kutatást végzők következtetése az, hogy a a romániai politikai életben a szociális média lehetőségeinek kihasználtsága növekvőben van, de még mindig korlátozott mértékben élnek a benne rejlő potenciállal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS