2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi minden kényszermunkát végző személynek kárpótlást adna

2016. november 28. 19:41, utolsó frissítés: 19:46

A kommunizmus idején, 1961 és 1989 között munkaszolgálatot teljesítő katonák, illetve civilek számára kedvező törvénymódosítási javaslatot terjesztett elő Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő. A módosítási javaslat szövege szerint azok az emberek érintettek ebben, akiket az említett időszakban hazafias munka ürügyén kényszermunkára küldtek többek között bányákba, kohászati üzemekbe vagy éppen a Duna-csatornához.

A képviselő már 2015-ben is beterjesztett egy hasonló törvénytervezetet a parlamentben, amit végül hosszas vita után idén júliusban a szakbizottság negatívan véleményezett.„Nem látom azt a parlamenti többséget, amely elfogadja a javaslatot. Sem a Ponta-, sem pedig a Cioloş-kormány nem kezelte prioritásként az ügyet. Nem egyeztek bele abba, hogy ezt beépítsük a nyugdíjrendszerbe. Az egyik érvük az volt, hogy nehezen feltérképezhető, hogy milyen munkára osztották be az embereket, a másik érvük pedig, hogy nem lenne jó megoldás a nyugdíjrendszert terhelni ezzel. De mivel számunkra ez a kérdés nagyon fontos, a parlament munkaügyi szakbizottságának elutasító szavazata után Kerekes Károly és a bizottság szociáldemokrata párti elnöke, Solomon Adrian megfogalmazott egy új törvénytervezetet, amelyre most már nyitottnak tűnik a kormány” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Korodi Attila, aki vállalja az ügy rendezését, mivel Kerekes Károly már nem indul képviselői helyért a következő parlamenti ciklusban

Ebben az előkészített törvényt úgy módosítanák, hogy a jelenlegi rendszer, amely a szociális referencia pontértékhez viszonyítva állandóságot határoz meg, plusz értéket adnának meg az 1961 után kényszermunkán tevékenykedők számára függetlenül attól, hogy ezt katonaként vagy civilként végezték. A képviselő azt is elmondta, hogy ezt a többletjuttatást nem a nyugdíjrendszeren keresztül, hanem állami költségvetésből biztosítanák, amely plusz jövedelemforrást jelent a nyugdíjas emberek számára. A törvénytervezet jelenleg a szenátusnál van.

„Nagyon örvendek, hogy a törvénymódosításnak a Szociáldemokrata Párt részéről már van támogatója Solomon Adrian személyében. Egyetlen kérdés azonban nyitva marad: a mostani kampányvitákban került elő azok problémája, akiket diákként, a középiskolából küldtek ilyen helyekre dolgozni. A szakbizottsági viták során meg kell találnunk a megoldást arra, hogy miként tudunk nekik segíteni. Az ő ügyüket is igyekszem belefoglalni a törvény szövegébe” – jelentette ki a képviselő. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS