2018. május 26. szombatFülöp, Evelin
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivonul a politikai életből Remus Cernea az elveszített választás után

2016. december 13. 17:36, utolsó frissítés: 17:36

Kivonul a politikából Remus Cernea leköszönő független képviselő, aki a december 11-i parlamenti választásokon a bukaresti képviselői helyért indult független jelöltként, ám veszített a megmérettetésen.

A romániai politikusok között gyakorlatilag egyedüliként Cernea nyíltan ateista és feminista volt, támogatta az állati jogokat, többször felszólalt az állam és egyház szétválasztása mellett, az ortodox egyház jelenlegi befolyását bírálva, és kiállt a melegek jogai mellett is, többször nyújtott be törvénytervezetet a regisztrált élettársi kapcsolatról. Korábbi mandátumát az USL ("szociál-liberális unió") pártszövetség listáján szerezte, mint az általa alapított Zöld Mozgalom (Miscarea Verzilor) vezetője, de 2013-ban otthagyta a szövetséget, és független képviselő lett, tiltakozva az akkori Ponta-kormány palagázpárti politikája ellen.

Facebook-bejegyzésében azt írja, az a tény, hogy kevés szavazatot kapott, azt támasztja alá, hogy még évekre, sőt évtizedekre van szüksége a romániai társadalomnak ahhoz, hogy bizonyos ügyeket, témákat megértsen, elfogadjon, és azok nyilvános védelmezőit és felvállalóit mandátummal hatalmazza fel azok képviseletére, és a közpolitikák átalakítására. Ha egyik vagy másik tabutémát egy-egy jelölt meg is pendítette, az soha nem volt hangsúlyos része a programoknak, hiszen a népszerűtlen témákkal előálló jelöltek joggal tarthattak pártjuk szankcióitól. Cernea azonban úgy véli, 2009 óta, amikor először indult jelöltként az akkori elnökválasztáson, sikerült olyan kérdéseket tematizálnia a nyilvánosságban, amelyekről korábban nem igazán volt közbeszéd, és amelyek vitákat generáltak az emberek között, és talán némileg kitaposta az utat azon jövőbeni fiatal politikusgenerációk előtt, akik majd hasonlóképpen felvállalják ezeket.

"A PSD-ALDE többséget hozó szavazás négy évi újabb dermedtségre ítéli Romániát. A jelenlegi generációk már elveszítettek egy jelentős konfrontációt az ország jövője kapcsán, egy olyan világban, ahol az idő értékes, és újabb elvesztegetett négy év még jobban elmélyíti az utóbbi 27 év kormányzásai révén kapott sebeket" - írta Cernea.A leköszönő képviselő poszt alatti kommentjeiből - azokra a kérdésekre válaszolva, hogy miért nem szövetkezett a választások előtt a hozzá sok mindenben közel álló USR-vel - kiderül, próbált nyitni a nemrég alakult, részben a környezetvédelmi és más civil mozgalmak tagjaiból verbuválódott USR felé, de annak vezetősége még csak nem is válaszolt megkeresésére. Követőinek írt válaszaiból úgy tűnik, a képviselő nyugati emigrációt tervez élettársával együtt. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS