2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: az RMDSZ-nek politikai partnereket kell keresnie a parlamentben

2016. december 21. 09:22, utolsó frissítés: 12:05

Félévente megújítandó parlamenti együttműködésről tárgyal az RMDSZ a PSD-ALDE koalícióval - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden.

„Az elkövetkezendő időszakban olyan parlamenti együttműködés körvonalazódhat a kormánykoalícióval, amely mentén a kampányban ígérteket valóra tudjuk váltani. Jelen pillanatban az RMDSZ-nek politikai partnereket kell keresnie a parlamentben, olyanokat, akikkel meg tudjuk valósítani azt a programot, amelyre a választók bizalmat szavaztak. Jelenleg a kormánykoalíció tagjai – a PSD és az ALDE – nyitottak az együttműködésre. Közös kormányzás nem merült fel, azonban megkeresésükre tárgyalunk egy parlamenti együttműködés lehetőségeiről” – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, hogy a kisebbségi jogok tekintetében előrelépést jelentene egy ilyen jellegű parlamenti együttműködést szabályzó megállapodás. „A kormánykoalíció tagjaival folytatott egyeztetések alatt az RMDSZ azt próbálta elérni, hogy a megállapodásban már az általános keret tegye lehetővé a kisebbségi jogok tekintetében azt, hogy a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának és a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény előírásait alkalmazzák, hiszen ezek nemzetközi vállalások. Továbbá a tanügyi törvénybe foglaltak gyakorlatba ültetését szorgalmazzuk, és a közösségi szimbólumok használatára is egyértelmű intézkedést javasolunk a megállapodásban” - jelentette ki.

Kelemen Hunor kitért arra is, hogy olyan jellegű törvénymódosításokra van szükség az elkövetkező időszakban, amelyek kizárják a törvények sokrétű értelmezését, függetlenül attól, hogy milyen jellegű állami intézmény – legyen az közigazgatási vagy igazságszolgáltatási – értelmezi azt: „a parlament szerepét meg kell erősítenünk, vissza kell hoznunk a parlamentbe a politikai döntéshozatalt és ennek az új testületnek az egyik feladata az kell hogy legyen, hogy megszüntesse a jogfosztás állapotát, ennek fenntartását és újratermelését. Ez a legfontosabb. Természetesen a törvényi keret kibővítésére is gondolunk, hiszen a húsz százalékos nyelvhasználati küszöb túl magas és ezt csökkentenünk kell. A tavaszi ülésszakban szándékunkban áll egy erre vonatkozó törvénytervezetet benyújtani” – mondta.

A megállapodás Kelemen szerint kitérne a minimálbérek és a közigazgatásban dolgozók béreinek emelésére, a fiatalok itthon maradásának ösztönzésére, az erdélyi autópályák megépítésére és számos más gazdasági és szociális témakörre. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS