2018. október 21. vasárnapOrsolya
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meglepetésjelöltet javasolt miniszterelnöknek a PSD és az ALDE

2016. december 21. 11:39, utolsó frissítés: 13:15

Sevil Shhaideh volt fejlesztési minisztert javasolta a PSD miniszterelnöknek a Klaus Johannis államfővel való találkozáson.

Sevil Shhadeh 2015. májusában, amikor beiktatták fejlesztési miniszteri tisztségébeSevil Shhadeh 2015. májusában, amikor beiktatták fejlesztési miniszteri tisztségébe


Shhaideh 52 éves, közgazdasági egyetemet végzett Bukarestben. 1993-tól a Konstanca Megyei Tanácsnál dolgozott, az informatikai rendszerekért felelős osztályt vezette. 2007-től 2012-ig a romániai megyei tanácsok országos egyesületének volt a koordinátora, ebben a minőségében kezdte el az együttműködést Liviu Dragneával.

2012-ben államtitkár lett az akkor Liviu Dragnea vezette fejlesztési minisztériumban, majd 2015 májusában Dragnea lemondása után átvette a minisztérium vezetését.

A PSD elnökéhez személyes szálak is fűzik: Dragnea volt az egyik esküvői tanúja.

Jelölésekor Dragnea kifejtette: a választásokon szerzett több mint 45 százalékos támogatás nyomán "legitim" módon magának kérhette volna a posztot, de tekintettel arra, hogy ebben egy hatályos törvény és az államfő ellenkezése megakadályozza, olyan személyt jelölt, akinek a kormányzati tevékenységéért pártelnökként felelősséget tud vállalni.

Dragnea nem titkolta: alkotmányellenesnek tartja azt a törvényt, amely - priusza lévén - "egyelőre" megfosztja őt attól a lehetőségtől, hogy magának igényelje a miniszterelnöki posztot, ezzel is jelezve, hogy ideiglenes megoldásnak tekinti bizalmi emberének várható miniszterelnöki kinevezését.

Ezt azzal indokolta, hogy nem háríthatja el magáról azt a hatalmas felelősséget, amelyet a választók bizalma jelent számára, ezért olyan jelöltet keresett, aki dolgozni, a PSD programját végrehajtani "megy a kormánypalotába", nem azért, hogy személyes politikai ambícióit érvényesítse.

A PSD elnöke a liberális ALDE társelnökeivel együtt jelent meg szerdán az elnöki hivatalban, ahova Klaus Johannis államfő kormányalakítási tárgyalásra hívta a pártokat, ezzel is jelezve, hogy Shhaideh a parlamenti mandátumok 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE koalíció közös jelöltje.

Az államfő csütörtökön is folytatja az egyeztetéseket a pártok vezetőivel, és várhatóan csak azt követően jelenti be, kit bíz meg kormányalakítással.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS