2018. június 22. péntekPaulina
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aláírta az együttműködési megállapodást a PSD-ALDE és az RMDSZ

2016. december 21. 13:49, utolsó frissítés: 16:31

Négy évre írt alá együttműködési megállapodást az RMDSZ és a PSD-ALDE kormánykoalíció. Az együttműködés parlamenti támogatást jelent.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az aláírás után elmondta, meggyőződése, hogy mindenkinek javára lesz ez az együttműködés.

>> A megállapodás szövege itt olvasható >>

Liviu Dragnea PSD-elnök és Kelemen szerint is parlamenti stabilitásra van szükség.


A találkozón Kelemen az erdélyi autópályát nevezte az egyik legfontosabb célnak. Dragnea szerint ez érthető, de "Románia más régióinak is szüksége van infrastruktúrára".

A megállapodás a felek - egymással egyeztetett - törvénytervezeteinek kölcsönös támogatásáról szól. Az RMDSZ vállalja, hogy támogatja a kormány törvénykezdeményezéseit, amelyekről a minisztériumoknak előzetesen konzultálniuk kell a megállapodást aláíró pártok parlamenti frakcióival, beleértve az állami költségvetés tervezetét is.

A felek prioritásként támogatják az oktatási és egészségügyi kezdeményezéseket, a kormányprogramba foglalt infrastruktúra-fejlesztések és autópálya-program megvalósulását, a közüzemi szolgáltatások decentralizációját, a helyi és megyei közigazgatásban dolgozók bérének növelését, javítani szándékoznak a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának jogi keretein - olvasható a szerdán aláírt megállapodásban.

A dokumentum aláírói leszögezik: a felek vállalják a nemzeti kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára, oktatására és jelképhasználatára vonatkozó törvényes előírások és a - Románia által aláírt - nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségek betartásának biztosítását.

A megállapodás végrehajtása érdekében az RDMSZ képviselőházi és szenátusi frakcióvezetői hetente konzultálnak a koalíciós pártok frakcióvezetőivel, a felek pedig minden parlamenti ülésszak végén megvizsgálják, hol tart a vállalások teljesítése. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS