2018. június 22. péntekPaulina
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első reakciók Shhaideh elutasítására: a PNL örvend, Băsescu óvatosságra int

2016. december 27. 12:58, utolsó frissítés: 13:02

A PNL ideiglenes elnöke, Raluca Turcan üdvözölte Klaus Johannis államfő azon döntését, hogy nem kéri fel kormányalakításra Sevil Shhaideht, a PSD-ALDE jelöltjét.

Az államfőnek "alkotmányos joga elutasítani egy javaslatot, és biztosan van számos érv emellett" - írta Facebook-oldalán Turcan. "Úgy gondoljuk, hogy Románia következő kormánya nem szabad, hogy támadható legyen, különösen az igen bonyolult nemzetközi kontextusban. Romániának nem szabad ellentmondásos vagy ködös jelzéseket adnia" - áll még a bejegyzésben.

"Románia kormányát ugyanakkor nem szabad egy személyes kormánnyá alakítani, amely a Liviu Dragnea úr rendelkezésére álló helyettesekből áll. A PSD azt közölte, hogy több tízezer szakértőjük van, ha ez igaz, akkor találnak egy másik miniszterelnök-jelöltet, akinek tevékenysége ismert, és nincs priusza vagy nem támadható" - írta Turcan.

Reagált a bejelentésre Traian Băsescu volt államfő, a PMP elnöke is, aki szintén Facebook-bejegyzésben azt írta, a kormányfőjelölt elutasítása nem szabad, hogy egók harcát eredményezzen. Dragneának és Johannisnak azonnal megoldást kell találnia, és nincs itt az ideje, hogy ők ketten politikai csatározásokba kezdjenek - írta.

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, az ALDE társelnöke nyilatkozatok nélkül hagyta el a szenátusi irodáját. Egy órával az államfő bejelentése után pedig még Liviu Dragnea PSD-elnök sem reagált. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS