2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abbahagyták a sztrájkot a lupényi bányászok, mert kell a szén a hideg időben

2017. január 09. 12:06, utolsó frissítés: 12:44

Felfüggesztették hétfőn egy hete tartó tiltakozásukat a lupényi (Lupeni) kőszénbánya vájárai - tájékoztatta az Agepres hírügynökséget a Muntele (Hegy) szakszervezet ügyvezető elnöke.

Darius Câmpean azt mondta, mivel a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékek miatt nőtt az energiafogyasztás, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó marosnémeti hőerőmű hétfőtől fokozott kapacitással működik, ehhez pedig több szénre van szükség. Ezt a bányászok is elismerték, ezért döntöttek a tüntetés felfüggesztése mellett.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hétfő délután találkozni fognak a CEH igazgatótanácsának elnökével, Bogdan Stănescuval, és ismertetik követeléseiket.

Közben a lónyai (Lonea) bányászok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vasile Păduraru, valamint a korojesdi (Coroieşti) szénfeldolgozó üzem szakszervezeti bizalmija, Dorin Vezure immáron a hatodik napja éhségsztrájkol.

"Egészségi állapotuk egyre rosszabb, de többszöri kérésünk ellenére nem akarnak beleegyezni abba, hogy kivizsgálja őket egy orvos" - mondta Câmpean.

A lupényi bányászok január 3-án kezdték el a tiltakozást. Követeléseik között szerepel annak a vezetőségi döntésnek a visszavonása, miszerint az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik. Kérik továbbá a CEH vezetőségének lemondását, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítását és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását.

A CEH vezetősége által kiadott közlemény értelmében a lupényi bányászok csütörtöki és pénteki tiltakozása miatt 2.000 tonnával csökkent a kőszéntermelés, ami veszélybe sodorta a hőerőművek működését. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS