2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abbahagyták az éhségsztrájkot a bányászok szakszervezeti vezetői

2017. január 10. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Hét nap után felhagyott kedden az éhségsztrájkkal a lónyai bányászok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vasile Păduraru, valamint a korojesdi szénfeldolgozó üzem szakszervezeti bizalmija, Dorin Vezure - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Muntele (Hegy) szakszervezet ügyvezető elnöke.

Darius Câmpean azt mondta, két kollégájuk nagyon legyengült, mivel tiltakozásuk ideje alatt nem voltak hajlandók alávetni magukat orvosi vizsgálatnak.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, a lupényi bányászok is lementek kedden a tárnákba és dolgoznak, mivel a rendkívül alacsony hőmérsékleti értékek miatt nőtt az energiafogyasztás, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó marosnémeti hőerőmű fokozott kapacitással működik, ehhez pedig több szénre van szükség.

Darius Câmpean hozzátette, a szakszervezeti képviselők és a CEH igazgatótanácsának elnöke, Bogdan Stănescu közötti hétfői, estébe nyúló tárgyalások nyomán sikerült aláírni két megállapodást, amelyekbe belefoglalták a bányászok követeléseinek egy részét. Ezeket megtárgyalják majd a vezetőtestület kedden vagy szerdán sorra kerülő - a szakszervezeti elnök részvételével zajló - gyűlésén.

A lupényi bányászok január 3-án kezdték el a tiltakozást. Követeléseik között szerepel annak a vezetőségi döntésnek a visszavonása, miszerint az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik, kérik továbbá a CEH vezetőségének lemondását, a munkavégzéshez szükséges alapvető körülmények biztosítását és a kollektív munkaszerződésbe foglaltak betartását.

A CEH vezetősége által kiadott közlemény értelmében a lupényi bányászok múlt csütörtöki és pénteki tiltakozása miatt 2.000 tonnával csökkent a kőszéntermelés. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS