2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Maros megyei RMDSZ: nem szűnik meg a vásárhelyi katolikus líceum

2017. január 11. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének Területi Állandó Tanácsa fontosnak tartja tisztázni az elmúlt napokban megjelent álhíreket, amelyek szerint a római katolikus iskolát a megszűnés fenyegeti – közölte a szervezet.

Közleményükben leírják: „Az iskola 2015. szeptember 1-től a mai napig jogszerűen működik a 2015-ben megszavazott 33-as helyi tanácsi határozat értelmében. A főispáni hivatal (prefektúra) által megtámadott és bíróság révén érvénytelenített 2014-es határozat semmilyen módon nem befolyásolja annak működését, hiszen a tanintézmény nem a 2014-es határozat alapján kezdte el működését.

A római katolikus iskola létrehozása egy már korábban megfogalmazott közösségi igényre válaszol. 2014-ben az Erdélyi Római Katolikus Státus benyújtott egy megvalósíthatósági tanulmányt a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalhoz, amelyet figyelembe véve az önkormányzat 2014-ben két határozatot is hozott: egyet, amelyben az iskolaalapítási szándékot fogalmazza meg, illetve egy másodikat, amelyben már belefoglalták az iskolahálózatba. A határozatok megszavazása során nem tartották be a törvény által megszabott lépéseket, amit a főispán meg is támadott, a bíróság pedig érvénytelenített.

Így az egész létrehozási folyamatot 2015 januárjában újrakezdték az iskola jogszerű működtetése érdekében, és a fent említett 33-as határozat révén az intézményt belefoglalták a 2015-2016-os tanévre szóló iskolai hálózatba.

A 2015/33-as határozat ismeretében születik meg a beiskolázási terv, amelyet miniszteri rendelet révén jóváhagynak, elkezdődik a beiratkozási folyamat, a tanári kar összeállítása, majd 2015. szeptember 1-től az iskola tulajdonképpeni működése. Ez a határozat átment a prefektusi láttamozáson, illetve nincs egyetlen olyan perbe hívás vagy bírósági döntés sem, amely érvénytelenítené a szóban forgó határozatot.

A múlt év végén elindított eljárás nem az iskola ellen indult, hanem Tamási Zsolt, illetve Someșan Ștefan volt főtanfelügyelő esetében hivatali visszaélés gyanúja miatt folyik a kivizsgálás.
Felhívjuk minden érintett figyelmét arra, hogy az eddig kibocsátott, illetve az idén kibocsátása kerülő oklevelek érvényesek és érvényben is maradnak.

A kialakult adminisztrációs zavarok abból adódnak, hogy a tisztségéből felfüggesztett dr. Tamási Zsolton kívül senki másnak nincs aláírási joga. Az ebből adódó gondok valóban jelentősen megnehezítik az iskola működését, de jogi értelemben semmilyen módon nem vezetnek az iskola megszűnéséhez.

A beiskolázási számokat/ tervet az iskola vezetőtanácsa megszavazta és határidőre az elektronikus adatkezelő rendszerbe (SIIIR) fel is töltötte. Január 11-én ennek nyomtatott változatát iktatják csak a tanfelügyelőségen. A polgármesteri hivatalnak az iskolahálózatra kell küldenie egy javaslatot a tanfelügyelőségre, kérve annak a jóváhagyását (aviz conform). A tanfelügyelőségi jóváhagyást követően a helyi tanácsnak határozatban kell elfogadnia a következő tanévre vonatkozó iskolahálózatot. Amennyiben a tanfelügyelőségről visszaérkező jóváhagyás után a helyi tanács nem szavazza meg az iskolahálózatot, úgy az előző tanévre szóló iskolahálózat marad érvényben.

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének Területi Állandó Tanácsa azt a döntést hozta, hogy a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-es frakciója nem fog olyan iskolahálózatot megszavazni a 2017-2018-as tanévre, amelyben nem szerepel önálló jogi személyiséggel a Római Katolikus Líceum. Továbbá átiratban fordul az Oktatási Minisztériumhoz, amelyben konkrét állásfoglalást vár a tanintézmény működését illetően. Rendkívül fontos a szaktárca hivatalos álláspontjának ismerete, hiszen jelen pillanatban mind a polgármesteri hivatal, mind a tanfelügyelőség joghézagokat kihasználva saját hatáskörükben, véleményünk szerint, rosszhiszeműen értelmezik az iskola jogszerű működését lehetővé tevő közigazgatási eljárást, bár 2016 augusztusában a minisztérium által folytatott vizsgálat mindent rendben talált. Azóta minisztériumi rendelettel jóváhagyták az iskola által indított új osztályok (társadalomtudomány és esti tagozatos oktatás) beindítását, továbbra is kiutalják a tanárok fizetéséhez szükséges pénzeket, valamint versenyvizsgázni lehetett az iskola igazgatói tisztségére. Ha mindezek megtörténtek, mégis milyen alapon tekinthető jogszerűtlennek az iskola működése?” – áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS