2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Február elejétől működőképes lesz a kerelőszentpáli hulladéklerakó

2017. január 11. 18:01, utolsó frissítés: 18:02

A Maros Megyei Tanács az utolsó száz méterre érkezett a kerelőszentpáli hulladéklerakó megnyitásának folyamatában. A hulladéktelep működtetésével megbízott társulás, az Iridex Group Import Kft. és a Servicii Salubritate Bucuresti Rt. vállalatok február 6-tól kezdik el a tevékenységüket, ettől a naptól kezdődően lehet hulladékot lerakni a kerelőszentpáli telepen. Tekintettel arra, hogy alig pár hét van még a lerakó megnyitásáig, a Maros Megyei Tanács megbeszélésre hívta a Maros megyében tevékenykedő köztisztasági szolgáltatókat, hogy találkozzanak a hulladéklerakó működtetőjével.

A mai találkozó keretében (2016. január 11-én) 20 köztisztasági vállalat illetve több önkormányzat képviselői is részt vettek, hogy megbeszéljék az aktuális problémákat, a hulladéklerakási díjtól kezdve egészen a szállítási problémákig, illetve az is szóba került, hogy mindenki készítsen becslést arról, hogy idén várhatóan mekkora mennyiségű hulladékot szállít majd a kerelőszentpáli lerakóba. A jelenlévők azt is megvitatták, hogy milyen anyagi terhekkel jár a 2017. január elsejétől életbe lépő tonnánkénti 80 lejes hulladéklerakási adó, amelynek bevezetésről az utólag kiegészített 2013/31-es sürgősségi kormányrendelet rendelkezik.

Ezzel kapcsolatosan a Maros Megyei Tanács képviselői tájékoztatták a résztvevőket, hogy az önkormányzat átiratot küldött a Környezetvédelmi Minisztériumnak, a Környezetvédelmi Alapnak, a Fejlesztési Minisztériumnak, az Európai Alapokért Felelős Minisztériumnak, illetve a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének, amelyben kérte, hogy függesszék fel ezt az új adót mindaddig, amíg pontosítják a törvény előírásait, vagy teljes egészében töröljék el ezt az adót.

A jogszabály azonban jelenleg érvényben van, így az újabb rendelkezésekig, illetve a helyzet tisztázásáig, ezt az adót be kell gyűjteni az állampolgároktól és be kell fizetni a Környezetvédelmi Alapnak. Ennek következtében az önkormányzatok kénytelenek lesznek drágítani a köztisztasági szolgáltatásokat, hogy legyen miből fedezniük a hulladéklerakásért fizetendő tonnánkénti 80 lejes többletadót.

A találkozón az is elhangzott, hogy decemberben megjelentek az új közbeszerzési törvény alkalmazási normái, így a Maros Megyei Tanács jelenleg dolgozik a hulladékszállítási szolgáltatásra kiírandó versenytárgyalás iratcsomóján. Becsléseink szerint két hónapon belül meg fogjuk hirdetni a versenytárgyalást a hulladékszállítási szolgáltatásra a megye 7 övezetében. Ahhoz, hogy erre sor kerüljön, az elkészült dokumentációt a megye mind a 102 közigazgatási egysége jóvá kell hagyja helyi tanácshatározattal. (maros megyei tanács sajtóirodája)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS