2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindenük bennégett a Brassó megyei rehabilitációs központban lakó lányoknak

2017. január 12. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

Ruhára, cipőre és tisztálkodási szerekre van szükségük az Ósánc (Brădet) településen található rehabilitációs központ 24 lányának, miután szerdán porig égett a központ - nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Brassó Megyei Tanács egészségügyi bizottságának elnöke, Andrei Kadaş.

"Tragikus a helyzet, tekintve, hogy ezeket az 5-18 év közötti lányokat nagyon megviselte lelkileg ez a helyzet. Nincs más otthonuk, hálószobájuk, ebédlőjük, csak ez a ház volt, amely teljesen leégett. Áthelyezték őket, jó körülmények között vannak, azonban mindenük hiányzik, a fogkefétől kezdve a ruhákig, cipőkig. Még a karácsonyi ajándékaik is benn égtek" - mondta Kadaş.

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a túlforrósodott kémény okozta a balesetet.

A bizottság vezetője szerint a központnak nem volt tűzesetekre vonatkozó biztosítása, annak ellenére, hogy tavaly kiutalták a pénzt a biztosításra a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság számára.

A tűzeset miatt keletkezett kár több mint 100 ezer euró. A Brassó Megyei Tanács elnöke, Adrian Veştea azt nyilatkozta, hogy a vészhelyzeti tartalékból fedezik a nagyon sürgős kiadásokat.

A szerdán leégett központ teljes egészében fából épült, földszintből, emeletből és manzárdból állt. Az ingatlan a Brassó Megyei Tanács tulajdonában volt és a brassói Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság használta. A tűz kitörésekor az ingatlanban 24, különleges ellátásra szoruló, 5 és 18 év közötti lány tartózkodott, akiket kimenekítettek, és ideiglenesen egy másik védett otthonban helyeztek el. A tűzoltást megnehezítette, hogy a tűzcsapok megfagytak, a tűzoltóautók tartályait nem lehetett feltölteni, így kilométerekről kellett hozzák a vizet. Öt órán át küzdöttek a lángokkal a brassói tűzoltók, míg végül sikerült eloltani a tüzet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS