2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihallgatják Miron Cozmát a bányászjárás-ügyben

2017. január 13. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

A Főügyészségen hallgatják ki Miron Cozmát, a Zsil-völgyi bányászok egykori vezetőjét pénteken. Cozma ellen az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indítottak eljárást a bányászjárás ügyében.

Miron Cozma a Főügyészségre belépése előtt úgy nyilatkozott: nem fél az ügyészségtől, csak az Istentől, és szerinte az igazságszolgáltatás eszméjét lábbal tiporták azok, akik politikai parancsra cselekednek. "Hogyan lehetséges, hogy azok az ügyészek, akik most is nyomoznak, 1990-ben az Egyetem Téren lévőket vizsgálták ki, egyesek parancsára le is tartóztatták az Egyetem térieket, most meg nagy támogatói az Egyetem Térnek. Ugyanazok az ügyészek. Ezt hogy magyarázzák önök?" - tette fel a kérdést Cozma.

Az 1990-es bányászjárás ügyében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást indított a Főügyészség Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Măgureanu ellen is.

Ugyanebben a dossziéban bűnügyi eljárás indult továbbá az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese, Gelu Voican Voiculescu, a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Nicolae Dumitru, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen.

Marian Lazăr katonai ügyész nyilatkozata értelmében 1990. június 11. és 15. között a gyanúsítottak "általános és szisztematikus támadást" szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10.000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

Az ügyészség szerint az 1990. június 11-15-e közötti támadás nyomán négy személy életét vesztette, 1.272-en megsérültek, 1.242 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjoguktól.

Bűnügyi eljárást indult még az ügyben többek között Adrian Sârbu miniszterelnöki kancelláriavezető és kormányfői tanácsos, valamint Miron Cozma, a Zsil-völgyi Szabad Bányászszakszervezetek Ligájának vezetője ellen is, akik - az ügyészek szerint - csatlakoztak a civil lakosság ellen intézett szisztematikus támadásokhoz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS