2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Traian Băsescu és Emil Constantinescu volt államfőket is kihallgatják a bányászjárás ügyében

2017. január 13. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

Miron Cosma, Zsil-völgyi bányászok egykori vezetője azt nyilatkozta pénteken, hogy kérte a katonai ügyészeket, hogy hallgassák ki Traian Băsescu és Emil Constantinescu volt államfőket a bányászjárás ügyében.

Miron Cosmát, akit emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolnak az ügyben, öt órán át hallgatták ki pénteken a Főügyészségen.

"Arra számítok, hogy Ion Iliescu megfizet az 1989, 1990 és 1991-ben elkövetett bűneiért. De hadd mondjak egy meglepetést: vallomásom következményeként kihallgatják Emil Constantinescu volt államfőt is (...), aki ahelyett hogy az elkövetett gyilkosságokért kivizsgáltatta volna Petre Romant, odatette a szenátus elnökének. De behívják Traian Băsescut is amiatt, hogy leállíttatta azt a vonatot, amellyel a bányászok már június 13-én Bukarestbe értek volna" - mondta Cosma a Főügyészségről távozóban.

Az 1990-es bányászjárás ügyében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást indított a Főügyészség Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Măgureanu ellen is.

Ugyanebben a dossziéban bűnügyi eljárás indult továbbá az akkori ideiglenes kormány miniszterelnök-helyettese, Gelu Voican Voiculescu, a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Nicolae Dumitru, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyész-helyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen.

Marian Lazăr katonai ügyész nyilatkozata értelmében 1990. június 11-e és 15-e között a gyanúsítottak "általános és szisztematikus támadást" szerveztek meg és vezettek a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10 000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS