2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihallgatják Ion Iliescut a bányászjárás-ügyben

2017. január 16. 10:28, utolsó frissítés: 10:39

A Főügyészségen hallgatják ki katonai ügyészek hétfőn Ion Iliescu volt államfőt a bányászjárás-ügyben, amelyben emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

A Főügyészség épületébe való belépése előtt Iliescu úgy nyilatkozott az újságíróknak: nem érzi magát bűnösnek azért, ami 1990 júniusában történt.

Múlt héten a katonai ügyészek több gyanúsítottat kihallgattak ugyanezen ügy kapcsán: Gelu Voican Voiculescut, Miron Cozmát és Adrian Sârbut, valamint tanúként többek közt Andrei Pleşu írót is.

A "Mineriada" (Bányászjárás) nevet viselő ügyiratcsomóban bűnügyi eljárás folyik többek közt Ion Iliescu volt államfő, Petre Román volt miniszterelnök, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt elnöke, Nicolae Dumitru, a Nemzeti Megmentési Front (FSN) első alelnöke, Mugurel Cristian Florescu tartalékos tábornok, Románia főügyészének helyettese és a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának vezetője ellen.

A katonai ügyészek szerint 1990. június 11. és 15. között a gyanúsítottak "általános és szisztematikus támadást" szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10.000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS