2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BBTE-kutatók: rövid távon nincsenek meg a feltételek az elektronikus szavazás bevezetésére

2017. január 16. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

Romániában rövid távon nem kedvezőek a feltételek az elektronikus szavazás bevezetésére - erre a következtetésre jutottak a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kutatói.

Az elektronikus szavazás bevezetésének feltételeit a demokrácia tanulmányozásáért létrehozott központ vizsgálta. A kutatócsoport szerint ezt a szavazási módozatot gyakran hozzák fel a közéletben egyfajta megoldásként, az alacsony részvételi kedvre és a szavazási bizalom megerősítésére vonatkozóan.

"A jelentésünk figyelembe veszi más államok tapasztalatait, a nemzetközi ajánlásokat, az online biztonsági kérdéseket az Amerikai Egyesült Államokban lezajlott szavazásra vonatkozóan, de azt is, hogy Romániában egyre többen használják az internetet magas biztonsági műveletekre is, mint az internetes vásárlás vagy a banki ügyintézés. Mindent egybevetve úgy értékeljük, hogy Romániában rövid távon nem kedvezőek a feltételek az elektronikus szavazás bevezetésére. Az Állandó Választási Hatóságnak egy széleskörű vitát kellene szerveznie erre vonatkozóan" - nyilatkozta George Jiglău, a központ vezetője.

Azok az európai országok, amelyek felvetették vagy kezdeményezték az elektronikus voksolás bevezetését, elhalasztották vagy teljesen lemondtak terveikről. Az a tény, hogy csak Észtország vezette be ezt a rendszert, annak tulajdonítható, hogy az emberek visszafogottabbak a szavazás biztonságát tekintve, illetve hiányzik a politikai konszenzus - magyarázták a szakértők.

A kutatók szerint akkor kellene bevezetni az elektronikus voksolási rendszert, amikor már többen tudják használni a számítógépeket és megoldódnak a szavazás biztonságát szavatoló kérdések is.

Az Eurostat adatai szerint Romániában 2004-ben a lakosság 5 százaléka használta a világhálót, 2014-re ez az arány elérte az 59 százalékot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS