2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amnesztiáról és megkegyelmezésről szóló törvényről egyeztet ma az igazságügyminiszter Grindeanuval

2017. január 17. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

A keddi nap folyamán tárgyalni fog Sorin Grindeanu miniszterelnökkel az amnesztiáról és megkegyelmezésről szóló törvényről - jelentette be Florin Iordache igazságügyi miniszter.

A tárcavezető azt nyilatkozta kedden, fontos témáról lévén szó a kormány hivatott dönteni a kérdésben, ő csak annyit tesz, hogy "technikai érvekkel" támasztja alá álláspontját.

A miniszter elmondta, tárgyalásokat folytatott a témáról a büntetés-végrehajtási intézetek és a szakmai szervezetek képviselőivel is.

"Nem tagadhatjuk le azt a tényt, hogy jelen pillanatban a büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége 150% körüli. Ezeknek az embereknek le kell tölteniük büntetésüket, hiszen hibáztak, de meg kell próbálnunk emberi körülményeket biztosítani számukra. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy aláírtunk bizonyos nemzetközi egyezményeket, illetve hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága több millió eurós büntetést róhat ki a fegyházakban uralkodó állapotok miatt" - magyarázta Iordache.

A tárcavezető szerint egy 500-600 férőhelyes, új börtön építése 2021-ig nem oldaná meg a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának problémáját, mivel egy ekkora fegyintézet felépítése legalább öt évet venne igénybe. A miniszter hozzátette, az amnesztiát nem tartja jó megoldásnak, a megkegyelmezést azonban támogatná, kivéve azokat az eseteket, amikor korrupció vagy személy elleni súlyos bűncselekmények miatt rótták ki a szabadságvesztést. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS