2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu a közkegyelem gyakorlásáról: nem áll politikai tárgyalás alatt a parlamentben

2017. január 18. 09:40, utolsó frissítés: 09:40

A közkegyelem gyakorlásának kérdése jelenleg nem áll politikai tárgyalás alatt a parlamentben, ennek azonban "demokratikus törvényhozási szervként" jogában áll tárgyalni és dönteni ebben az ügyben is - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu arról a kidolgozás alatt álló törvénytervezetről, amely a börtönök túlzsúfoltsága miatt amnesztiában vagy kegyelemben részesítené a nem annyira súlyos bűncselekményt elkövető fogvatartottak egy részét.

A szenátus elnöke hozzátette, amennyiben a parlament ezt nem lenne hajlandó önállóan felvállalni, megteheti a kormány közreműködésével, az igazságügyi minisztérium támogatásával.

A házelnök rámutatott, jelenleg embertelen körülmények uralkodnak a büntetés-végrehajtási intézetekben.

"Nem tiporhatjuk sárba ezeknek az embereknek a méltóságát, nem űzhetünk csúfot belőlünk. Hibáztak, ezért megfosztották őket szabadságuktól, de nem kell többszörösen büntetni őket. A társadalomnak ezekre az emberekre is gondolnia kell, és nem szabad többszörös büntetést kiróni rájuk ugyanazért a vétségért. Ezt a dolgot nyugodtan, felelős hozzáállással kell megtárgyalni" - fogalmazott Tăriceanu az Antena3 televízió kedd esti műsorában.

A szenátus elnöke hozzátette, volt már példa közkegyelemben részesítésre nem csak évszázadokkal ezelőtt, hanem a kommunizmus éveiben és 1990 után is, és hogy a témának nem kell "pánikot keltenie". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS