2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: jó, hogy az elmúlt napokban sok szó esett a titkosszolgálatokról

2017. január 18. 09:55, utolsó frissítés: 10:04

Erős, de nem részrehajló ellenőrzést kell gyakorolnia a parlamentnek a hírszerző szolgálatok fölött - jelentette ki kedden Klaus Johannis.

"Én jónak tartom, hogy az elmúlt napokban sok szó esett a titkosszolgálatokról, azok nemzetbiztonsági rendszerben elfoglalt helyéről és szerepéről. Szó esett a parlamenti ellenőrzésről is - és jó, hogy szó esett róla -, valamint a bizottságokról, amelyek a titkosszolgálatok tevékenységét hivatottak ellenőrizni" - mondta Johannis a Cotroceni-palotában.

Az államfő kifejtette: véleménye szerint "legalább két vörös vonalat" kell meghúzni ahhoz, hogy a titkosszolgálatok és a politikusok megfelelően végezzék feladataikat.

Leszögezte, egyrészt nem tartja jónak, hogy a titkosszolgálatok beavatkozzanak a politikába, másrészt azt is meg kell szabni, hogy a politikusok milyen mértékben avatkozhatnak bele a titkosszolgálatok dolgába, vagyis "hogy állunk a titkosszolgálatok elpolitizálásával: - az államfő ez utóbbit sem helyesli.

"Ha erős titkosszolgálatokat akarunk, amelyek jól végzik feladatukat, és olyan politikusokat, akik nyugodtak és elégedettek afelől, ahogyan a titkosszolgálatok együttműködnek, akkor egyértelmű, hogy hatékony és átlátható parlamenti kontrollra van szükség. A parlamentnek erős, de nem részrehajló ellenőrzést kell gyakorolnia" - jelentette ki Johannis.

Az államfő hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzését valamely párt politikája szabja meg, mert "egyszer egyesek, néhány év múlva mások vannak hatalmon, de a titkosszolgálatok maradnak" - ezért meg kell állapodniuk ebben a kérdésben a hatalmon lévő pártoknak és az ellenzéknek.

Johannis szerint legalább tizenkét, a nemzetbiztonságot érintő törvényt kell módosítania az új parlamentnek. Ezeknek fele a titkosszolgálatok tevékenységére vonatkozik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS