2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihallgatják Virgil Măgureanut, a SRI volt vezetőjét a bányászjárás ügyében

2017. január 18. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Beidézték szerdán a Főügyészségre Virgil Măgureanut. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják a bányászjárás ügyében.

Az elmúlt napokban több olyan személyt is beidéztek kihallgatásra, akik 1990 júniusában vezető állami tisztségeket töltöttek be, és tudomásukra hozták, hogy vádlott minőséget kaptak.

Ez idáig Ion Iliescunak, Petre Romannak, Miron Cozmának, Adrian Sârbunak és Gelu Voican Voiculescunak kellett megjelennie a Főügyészségen.

A katonai ügyészség Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman akkori miniszterelnök és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Măgureanu mellett a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Nicolae Dumitru, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen is bűnvádi eljárást indított az 1990-es bányászjárás ügyében.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-e és 15-e között a vádlottak "általános és szisztematikus támadást" szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10 000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS