2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis az általa vezetett kormányülésen: elégedett vagyok a kormány tagjainak munkájával

2017. január 18. 10:46, utolsó frissítés: 14:14

"Komoly" beszélgetést folytatott Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, és nagyon elégedett azzal, ahogyan a kormány tagjai a munkájukat végzik - nyilatkozta Klaus Johannis államfő szerdán, az általa vezetett kormányülés elején.

"Premierszámba menő esemény tanúi lehetünk ma. Ez az első alkalom, hogy részt veszek egy kormányülésen. Ma reggel úgy döntöttem, látogatást teszek a kormányfőnél. Volt egy nagyon komoly beszélgetésünk, közös megegyezésen alapuló következtetéseket vontunk le, majd a miniszterelnök meghívott, hogy vezessem ezt az ülést" - nyilatkozta Johannis.

Az államfő azt mondta, "örömére szolgál" és "megtiszteltetés számára", hogy a kormány tagjaival ülésezhet.

"Engedjék meg nekem, hogy mondjam el, mennyire elégedett vagyok azzal, ahogyan önök teljesítik kötelességüket. Nem csak örömömre szolgál, megtiszteltetés is számomra, hogy itt lehetek önök körében. Ami a kormányfővel való tárgyalásunk végkövetkeztetéseit illeti, azt szeretném, hogy ő maga ismertesse ezeket önökkel" - tette hozzá Johannis.

Update1: Az idei költségvetést érintő sürgősségi kormányrendeletek, illetve a 2017. január 23-át munkaszüneti nappá nyilvánító rendelet is szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén - nyilatkozta Sorin Grindeanu miniszterelnök.

"A mai ülés napirendje az, amelyet közzétettünk, és amely önök előtt is ott van - csak hogy zárjuk ki a különféle találgatásokat, amelyek megjelentek a sajtóban. Amint azt az államfőnek is elmondtam, mi csak olyan témákról tárgyalunk itt, amelyek szerepelnek a napirenden" - mondta a kormányfő.

Grindeanu hozzátette, a napirendi pontok között szerepel néhány, az idei költségvetést érintő sürgősségi kormányrendelet, illetve a 2017. január 23-át munkaszüneti nappá nyilvánító rendelet is.

A miniszterelnök ugyanakkor külön felszólította a pénzügyminisztert, gondoskodjon arról, hogy a költségvetési törvény tervezete elkészüljön az előzetesen bejelentett határidőig.

Update2: Két elefánt van a teremben - a közkegyelemben való részesítésről és a büntető törvénykönyvek módosításáról szóló rendeletek - fogalmazott Klaus Johannis államfő az általa elnökölt szerdai kormányülés elején.

"Ismerik azt a mesét, amikor van egy elefánt a helyiségben, de nem látszik. Két elefánt van a teremben - a közkegyelemben való részesítésről és a büntető törvénykönyvek módosításáról szóló rendeletek. Egyértelmű, hogy erről is beszéltünk ma reggel a kormányfővel, és ő elmondta, hogy már tárgyalt erről néhány kollégájával a kabinetből, és nem veszik fel a napirendre a közkegyelemben való részesítés és a büntető törvénykönyvek módosításának kérdését" - jelentette ki az elnök.

Johannis szerint a kormányfő megígérte, hogy ez a két jogszabály nem kerül fel egyik napról a másikra egyik kormányülés napirendjére sem, hanem csak azt követően, hogy minden erre vonatkozó dokumentumot - az Igazságügyminisztérium, a belügyminiszter és az európai ügyekért felelős miniszter felügyelete alatt - a törvény által előírt minden hatóság végigtanulmányoz: a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a szakmai szervezetek, a bírói szervezetek és természetesen a közvélemény is. Johannis hozzátette: ezen lépéseket kötelező módon végig kell járni.

Az államelnök azt mondta: húsz perc alatt sikerült konszenzusra jutnia a kormányfővel, hiszen mindkettőjüknek és a kormány minden tagjának is a jogállamiság megerősítése a célja. Ennek pedig a jogszabályok, az állampolgárok és civil társadalom tiszteletben tartása az előfeltétele, szögezte le az államfő.

Update3: Grindeanu nyomatékosította a kormányülésen, hogy Johannis jelenlététől független az, hogy nem volt szó a közkegyelemben és amnesztiában részesítés kérdésköréről. Kijelentette ugyanakkor, hogy a közkegyelemben részesítés és az amnesztia gyakorlása nem törvényellenes.

"Az Alkotmány értelmében szabad közkegyelmet vagy amnesztiát gyakorolni? Írja, hogy megtehetjük ezt? Igen. Tehát nem törvényellenesek" - jelentette ki a miniszterelnök.

Update4: A költségvetésből továbbra is 2% jut a védelemre, a kültségvetési hiány nem haladja meg a 3%-ot, és meghatároztuk minden minisztérium költségvetésének felső határát - jelentette be a kormányülés végén Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Elmondta: a kormány január 25-e körül küldi a parlamentbe a 2017-es költségvetési törvény tervezetét.

"A napokban Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes asszonnyal együtt egyeztettünk a miniszterekkel az egyes tárcák büdzséjének felső határáról azért, hogy jövő héten elfogadhassuk a költségvetési törvényt" - mondta a miniszterelnök.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS