2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: az új amerikai vezetés elkötelezett a román-amerikai stratégiai partnerség mellett

2017. január 18. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

Klaus Johannis államfő szerdán kijelentette, hogy az új amerikai vezetés is elkötelezett a román-amerikai stratégiai partnerség mellett, ezért Bukarest továbbra is szoros együttműködésre törekszik az Egyesült Államokkal.

Johannis a román fővárosban akkreditált nagykövetek előtt mondott beszédében ismertette országa külpolitikájának főbb irányvonalait. Mint mondta, az alappillérek továbbra is változatlanok, így Bukarest az idén húszéves román-amerikai stratégiai partnerség elmélyítésére, valamint az Európai Unióval és a NATO-val ápolt kapcsolatok konszolidálására törekszik.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök pénteki beiktatása kapcsán elmondta, hogy a novemberi elnökválasztás óta eltelt időszakban számos magas szintű érintkezés volt a román fél és az új amerikai vezetés között, ami megerősítette számára, hogy az Egyesült Államok elkötelezett marad a Romániával kötött stratégiai partnerség mellett.

Az Európai Unióról kifejtette, hogy Románia az uniós integrációs folyamat elmélyítésében érdekelt, ez lehet ugyanis az egyedüli megoldás az Európát sújtó számos válsághelyzet kezelésére. Rámutatott: a román állampolgárok, akik felmérések szerint a leginkább számítanak EU-pártinak, koherensebb, rugalmasabb, erősebb és hiteles Európai Unióban érdekeltek, olyan európai közösségben, amely tiszteletben tartja saját elveit és értékeit.

Johannis megállapította: az ukrán válság megoldására irányuló európai erőfeszítések nem jártak sikerrel, és úgy vélte, 2017-ben feltétlenül meg kell oldani ezt a válságot ahhoz, hogy az ukrán helyzet ne váljon "tartós konfliktussá".

A kétoldalú kapcsolatokról szólva elmondta, hogy Románia számára kiemelt fontosságú a Németországgal, Franciaországgal és Olaszországgal kötött stratégiai partnerség elmélyítése. Emellett a román-lengyel és a román-török kapcsolatok fejlesztését említette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS